ujedinjena-srpska-zastava

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković rekao je da je srpska trobojka Srbima bila zvijezda vodilja svih godina i vijekova borbe protiv okupatora i njom se ponosi srpski narod sa obje strane Drine.

“Razni visoki predstavnici i ustavni sudovi su nam oteli naš subjektivitet – himnu, grb Nemanjića, ali nam nisu mogli oduzeti zastavu. Baš zbog toga danas slavimo zastavu i pozivano građane da na svojim kućama, stanovima, te na drugim objektima istaknu srpsku trobojku”, rekao je Petković novinarima na Trgu Krajine u Banjaluci gdje su predstavnici Ujedinjene Srpske povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave dijelili građanima srpske trobojke.

Petković je poželio svima da ovaj dan bude proslavljen u miru i toleranciji i na dostojanstven način.

“Dan srpskog jedinstva je mlad praznik, ali je već duboko ukorijenjen među srpskim narodom s obje strane Drine, koji se ponose svojom trobojkom”, rekao je Petković.

Predsjednik Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Banjaluka Neven Stanić rekao je da je Srpska pod trobojkom nedavno proslavila sportske uspjehe košarkaša Srbije i tenisera Novaka Đokovića.

On je naglasio da su svi u Srpskoj svjesni teških političkih izazova kada je riječ o međunarodnoj zajednici, navodnom visokom predstavniku, pokušaju otimanja imovine i djelovanju Suda i Tužilaštva BiH.

“Svi treba da budemo jedinstveni da zaštitimo institucije Srpske u mjeri u kojoj je to moguće i svaki pojedinac i političar treba da bude uključen u to”, rekao je Stanić.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra.

Praznik je ustanovljen 2020. godine, kao sjećanje na dan proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

About Author

Views: 4

Leave a Reply