karneval - banja luka

U sjajnoj atmosferi, uz puno pjesme, plesa i smijeha velika karnevalska povorka od Narodnog pozorišta Republike Srpske stigla je na Trg Krajine, gdje je održan i centralni događaj drugog Banjalučkog karnevala.

Brojni sugrađani i gosti mogli su da uživaju u ljepoti i raznolikosti kostima preko 30 karnevalskih grupa, ali i u spektakularnom nastupu plesačica brazilske sambe i benda „Kubalkanika“, uz performans „Mirror Crew“.

Ovom jedinstvenom događaju, u organizaciji Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ i Grada Banja Luka, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je poručio da je Banja Luka uvijek na mapi Evrope i svijeta šta god da radi, pa je tako i sa karnevalom uspjela da uđe u Evropsku asocijaciju karnevalskih gradova.

-Imamo mnogo gostiju i prijatelja iz cijelog regiona, Evrope i svijeta. Banja Luka je vesela, razdragana, puna gostiju i jednostavno svi uživaju u kostimama i prelijepoj atmosferi. Ovo je nešto što je novo, jedna vrsta kulture, ali vidim da naši sugrađani to dočekuju sa radošću – kazao je gradonačelnik.

Ideja odnosno slogan jeste da je more za ljeto, planina za zimu, ali da je proljeće definitivno stvoreno za Banju Luku.

-Grad diše punim plućima i evo dok traje Banjalučki karneval u gradu se održavaju i Moto fest, Ćevap fest, dječiji sajam i sinoć Veče gusala, a dan prije obilježili smo i slavu grada. Sve to u ovih nekoliko dana. To je nova i bolja Banja Luka, koju želimo i jednostavno nekada se usudimo da preskočimo i nekoliko stepenica kako bi naš grad i naš narod išao prema naprijed – poručio je gradonačelnik.

U ime Evropske asocijacije karnevalskih gradova, generalni sekretar Branko Brumen kazao je da je Banja Luka zvanično pod pokroviteljstvom te asocijacije.

-Kultura maski i maskiranja je izraz i kulturnog identita i duhovnosti pojedinca i zajednice, tako da mi je drago da je Banja Luka ušla u Evropsku zajednicu karnevalskih gradova – kazao je on.

Sunčica Laguza iz Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ zahvalila je Gradu i gradonačelniku i na ovogodišnjoj podršci odnosno zajedničkoj organizaciji Banjalučkog karnevala.

-Ovaj karneval je jako bitan za turizam. Ove godine imamo preko 30 grupa i biće lijepo i zabavno svima bez obzira na nešto lošije vremenske uslove – kazala je ona.

Princeza Karnevala Anja Banjac izrazila je zadovoljstvo  učešćem na Banjalučkom karnevalu, te istakla da je velika čast posmatrati kako ovaj karneval raste.

Naime, nedjelja, 28. maj rezervisana je za najmlađe karnevaliste koji će toga dana od 11.00 časova na Trgu Krajine uz pjesmu i ples dobro zabaviti i ujedno pokazati svoje kreativne maske i kostime.

About Author

Hits: 16

Leave a Reply

%d