helikopter

Kako javlja reporter TOK televizije oko 12 časova u Banjaluci helikopter Oružanih snaga BiH izveo je pomalo čudnu operaciju.

Naime, helikopter je doletio iz pravca Laktaša, zatim preletio iznad UKC-a u pravcu Lauša i vratio se do heliodroma UKC-a, gdje se spustio do heliodroma, ali nije sletio, već se podigao i nastavio u pravcu Laktaša.

Radi se o helikopteru Gazela Oružanih snaga BiH, a nije bilo najavljenih vježbi i preleta.

Prije nekoliko dana dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga SAD (USAF) izvršili su niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini kao znak čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Država i Oružanih snaga BiH (OSBiH) i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, kako su naveli u saopštenju Ambasade. 

Riječ je o posljednjem tipu aviona u sastavu USAF-a koji ima promjenjivu gemoetriju krila, odnosno koji može uvući i raširiti krila. Raspon raširenih krila je 41,8 metara, a uvučenih 24,1 metar. B-1B Lancer bombarderi su u upotrebi od 1986. godine u sastavu USAF-a.

Radi se o nadzvučnom avionu, čija maksimalna brzina iznosi oko 1,3 maha, a maksimalna visina koju može dostići je 18.000 metara. Jedna od njihovih predviđenih namjena je i da nose slobodnopadajuće nuklearne bojeve glave o krstareće rakete.

TOK.Tv

About Author

Visits: 21

Leave a Reply