Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sa saradnicima sastao se danas u Domu omladine sa predstavnicima Humanitarne organizacije „Partner“, Udruženja distrofičara regije Banjaluka i Gradske organizacije slijepih Banjaluka.

Na današnjem sastanku riječi je bilo prvenstveno o personalnoj asistenciji, odnosno cijenama personalne asistencije kao i pomoći u kući.

Nakon sastanka gradonačelnik je poručio kako je zahtjev za povećanjem cijena usluga bio realan, te da je gradska administracija, uprkos izazovima sa kojima se susrela, a koji se tiču neusvajanja rebalansa, to uspjela da obezbijedi.

– Juče smo imali sastanak sa rukovodiocima Centra za socijalni rad i tu smo donijeli određene zaključke i dogovore. Zato je za nas bilo važno da sjednemo sa predstavnicima ovih udruženja koji rade jedan odgovoran posao i da otvorimo jednu važnu temu. Bilo je pitanje kako će Grad ovo da isplaćuje. Imali smo izazove. Ipak, moja poruka svim korisnicima Centra za socijalni rad je da Centar ima dovoljno planiranih sredstava, da je Grad finansijski stbilan i da ćemo sve obaveze prema svima izvršavati na vrijeme, pravovremeno i da neće biti problema – dodao je on.

Podsjetio je i na to da je dan nakon usvajanja budžeta za 2024. godinu usvojena je i Odluka o povećanju minimalne plate.

– To je uticalo na odluke. Nakon razgovora sa ovim udruženjima, došli smo u situaciju da imamo raskorak u finansijama. Njihov zahtjev je bio maksimalistički, ali svakako realan, a na nama je da pronađemo novac za to i da izdvojimo dodatnih milion KM. Za ove usluge povećaćemo iznos za 30 odsto. Vidio sam zadovoljstvo predstavnika ovih udruženja i da su dobili ono što su i tražili. Povećali smo cijene usluga koje dajemo prema domovima, dnevnim centrima koje pomažu osobama sa invaliditetom, kao i hraniteljskim porodicama – kazao je Stanivuković.

Dodao je kako će za ove usluge Grad izdvojiti oko milion i 150 hiljada KM, što je kako kaže gradonačelnik – značajno povećanje.

– Svi ovi ljudi mogu da, u najmanju ruku budu zadovoljni sa onim što smo uradili. Dakle, od februara ove cijene usluga koje su izuzetno značajne prema našem narodu koji imaju tu vrstu potrebe, su uvećane i danas oni mogu uspješno da nastave da rade svoj posao i svoju humanu misiju, važnu prema ovim ljudima. Ja ovim udurženjima mogu da kažem da će sve biti riješeno, da smo uprkos svim izazovima pronašli rješenje. Sa decembarskom isplatom smo imali izazove zbog neusjavanja rebalansa, ali i za to smo našli rješenje. Dakle, ovo je bio jedan uspješan i zadovoljavajući sastanak, a ova udruženja to mogu reći svojim korisnicima i tu stavljamo tačku na neizvijesnost koja je prouzrokovana neusvanjajanjem rebalansa – istakao je Stanivuković.

Poručio je još jednom kako je izuzetno ponosan što je gradska administracija uspjela da nađe rješenja za sva pitanja, ponovivši da rebalans i dalje nije usvojen.

– Sa druge strane, juče smo imali sastanak sa direktoricom Centra za socijalni rad i takođe smo pronašli rješenje da plate radnicima budu povćane, potpisali smo i taj ugovor.To je u prosjkeu oko 150 KM povećanje za radnike. Povećanja plata i radnicima i korisnicima za usluge je nešto što ova gradska administracija radi u kontinuitetu, posebno kada uzmete u obzir da plate nisu povećanje u posljednjih 18 godina, a da smo mi imali tri povćanja plata – naglasio je on.

Istovremeno je iskoristio priliku da poruči kako je plan da se stignu svi zaostaci, ali je, ističe gradonačelnik, potrebno vrijeme.

– Pokrenuli smo neke teme i obavezao sam se da ova udruženja posjetim i da porazgovaram sa svakim od njih posebno, jer su svi specifični i svako ima svoje teme. Grad Banja Luka u deceniji humanosti i uspona je otvorena da rješava sva aktuelana pitanja. U teškim vremenima mi pronalazimo rješenja – naglasio je Stanivuković.

Izvršni direktor HO „Partner“ Vanja Čolić zahvalila je gradonačelniku na svemu onome što je urađeno za ova udruženja.

– Želim da se zahvalim gradonačelniku Stanivukoviću i njegovim saradnicima, sa kojim smo već duži vremenski period u pregovorima oko povećanja cijena usluga personalne asistencije. Ove usluge mi pružamo u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad, ali bez podrške Grada ne bi mogli ništa da ostvarimo. Stoga, želi da se zahvalim gradonačelniku koji je bio u posjeti našoj organizaciji, vidio je stvarne ljude koji rade sa osobama sa invaliditetom i starim ljudima na ternu. Na današnjem sastanku smo otvorili neka nova pitanja koja zahtijevaju hitna rješenja, ali ne možemo sve da adresiramo na Gradsku upravu, dio treba da se adresira i prema Centru za socijalni rad i resornom ministarstvu – kazala je ona.

Dodala je kako je uvjerenja da će svi zaejedno da nastupaju kako bi našli adekvatna rješenja za sve.

About Author

Views: 3