drasko-stanivukovic-gradonacelnik

Grad je na svim instancama sudova Republike Srpske dobio presude da je to zemljište gradsko i da ne pripada „Autoprevozu“, ali da onda Ustavni sud BiH donosi odluku da zemlja nije gradska.

Danas smo zaustavili prinudno izvršenje predaje zemljišta preduzeću „Autoprevoz“. Okupili smo se ovdje, jer je to naša dužnost i moramo da štitimo imovinu Grada.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, koji se danas sa radnicima Gradske uprave i građanima okupio tokom radne pauze na lokaciji Stare autobuske stanice.

Kako je kazao Grad je na svim instancama sudova Republike Srpske dobio presude da je to zemljište gradsko i da ne pripada „Autoprevozu“, ali da onda Ustavni sud BiH donosi odluku da zemlja nije gradska.

– Ono što je važno reći u tom Ustavnom sudu BiH četiri glasa bila su da ova zemlja nije naša, a tri su bila uzdržana od tog mišljenja. Ovaj sud je ušao u meritum odlučivanja čija je međa što nikada nije bila niti će biti nadležnost ustavnih sudova – kazao je on.

Podsjetio je da je nekada kada je u centru grada bila željeznička stanica zamijenjena sa lokacijom na kojoj je sada autobuska stanica u Lazarevu.

-Dakle, tamo je Autoprevoz dobio zemlju i onda su spornim radnjama rekli da hoće i ovo zemljište u centru. To ne može tako, imamo sve dokaze koji to potvrđuju. Danas imamo i ljude iz „Autoprevoza“ iz tog vremena koji to svjedoče – naveo je gradonačelnik.

Iz tog razloga, kako je naglasio – danas se okupio sa sugrađanima i zaposlenim u gradskoj administraciji da brani imovinu Grada.

– Svjesni smo da moramo razgovarati u vezi sa ovim zemljištem, ali samo pod određenim uslovima sam spreman sjesti za pregovarački sto. A to su da „Autorpevoz“ odustane od Vidovdanske ulice, povuče tužbu i bez naknade završimo priču u vezi sa Vidovdanskom, Muzejem savremene umjetnosti Republike Srpske i spomenikom „12 beba“. Ako se ti preduslovi ne stvore sam spreman ovdje biti i pozivati radnike i građane da dođu u cilju zaštite gradske imovine – istakao je gardonačelnik.

Napominje da je ovo atraktivno i vrijedno zemljišteu vlasništvu Grada.

– Svjestan sam činjenice da je ovo težak spor i da je danas skoro sve izgubljeno, ali vidimo jedan promil šanse da spasimo maksimalno koliko možemo i u tom pravcu se krećemo i u tom pravcu se borimo – zaključio je gradonačelnik.

Tokom današnjeg pokušaja prinudnog izvršenja, policija, koja je bila u pratnji sudske policije, legitimisala je prisutne na Staroj autobuskoj stanici.

About Author

Hits: 30

Leave a Reply

%d bloggers like this: