viskovic-22-3-1

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će benefit dobijanja pregovaračkog statusa za BiH vidjeti u pristupu EU fondovima, što je do sada odgađano.

Višković je zahvalio Evropskom savjetu što je prihvatio dejtonsku BiH, sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kao ravnopravnog partnera za pregovore sa EU, ali i poručio kolegama iz drugog entiteta da ako misle da se dalje kreću ka EU onda moraju da uvaže činjenicu da se bilo koje pitanje može riješti samo konsenzusom.

Ako neko misli da će neke svoje ciljeve iz prošlosti ostvariti evropskim agendama, moramo ih razočarati da na to ne računaju! Ako misle da će dobiti centralizovanu i unitarnu zemlju koristeći evropske agende – ponovo ih moramo razočarati! – naglasio je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je ovo dobar put za napredak BiH, ali da se mora voditi računa ako se želi nešto napraviti za narode onda mora postojati međusobno uvažavanje.

– Ako neko misli da će nametati neko rješenje Banjaluci, da čak nije im prihvatljivo da apelaciono vijeće Suda BiH ima sjedište u Baanjluci nego oni treba da odrede gdje će se nalaziti, takvim načinom rada i ponašanja onda vjerovatno juče ništa nismo dobili – poručio je Višković.

About Author

Visits: 15