drasko-1-26-3

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković podijelio je danas komplete oprema za osnovne škole koje su se prijavile za učešće u projektu pod nazivom „Razvoj sporta kroz školske sportske sekcije“.

Kako je gradonačelnik naglasio tom prilikom, riječ je o jednom izuzetno važanom programu, koji datira još iz 2018. godine, te da je ova gradska administracija bila iskrenog opredjeljenja da taj projekat i nastavi.

Rekli smo i ranije da ono što je dobro i ono što ima smisla, što je urađeno i prije nas, a vidimo da su to projekti koji znače za našu djecu, profesore i škole – mi ćemo podržati. Za ovu namjenu, Grad izdvaja 100 hiljada KM. Vidjeli ste na koji način naša djeca se bave sportom, treniraju, a mi zajedno ih pripremamo za jednu novu životnu naviku, jer smatramo da trening i sport treba da budu način života. Dakle, mi želimo da jednu takvu cjeloživotnu naviku i filozofiju krenemo da tkamo kroz naše mlade ljude, našu djecu još od prvog razreda osnovne škole pa nadalje – kazao je on.

Poručio je i to kako je izuzetno važno da se ovaj projekat realizuje i u gradskim, ali i prigradskim osnovnim školama, dakle na cijeloj teritoriji grada Banje Luke.

– Mi ulažemo u našu djecu. Drago mi je da danas možemo reći da smo nakon više od dvije decenije izgradili jednu potpuno novu osnovnu školu,  da pored te škole gradimo i prvu sportsku gimnaziju, kako bi nastava bila prilagođena svima onima koji žele da se bave sportom. Zato ova sportska gimanizaja koju ćemo izgraditi i otvoriti ove godine, daje mogućnost da imate nastavu i nastavni program koji je prilagođen vama, da je i vrijeme prilagođeno vama. Mi gradimo mjesto gdje će stasavati profesionalni sportisti. Neki gradovi su to uradili prije nas. Ipak, sada su se stekli uslovi da i mi to radimo, a sve ovo što radimo za sport je samo dio svega toga – istakao je Stanivuković.

Naglasio je i to kako je mnogo toga urađeno kada je riječ o samoj sportskoj infrastrukturi na području cijelog grada.

– Mi smo sportsku infrastrukturu prilagodili na području cijelog grada, obnavljamo sve terene, pravimo teretane na otvorenom, izgradili smo i novu fiskulturnu salu u dvorani na Laušu ali i ovu sportsku, tenisku arenu, novi sportski hram. Ovo su djela koja mogu da govore umjesto mene. Hvala svima koji zajedno sa nama sprovode ovaj važan projekat. Sportska oprema, koju smo danas podijelili uvijek nedostaje školama ili vremenom ona postojeća dotraje od korištenja, pa je potrebno da je zamijenimo – istakao je gradonačelnik.

Stanivuković je nagasio i to kako je želja gradske administracije da fizička aktivnost bude kompletna, a na korist prvenstveno našoj djeci i njihovim nastavnicima.

Bojan Božić, u ime stručno – sportskog udruženja „Sportski misli dobro“ poručio je kako je ovo jedan od sjajnih projekata koji je usmjeren prvenstveno na zdravlje djece.

Drago mi je da se jedan ovakav projekat, uz podršku Grada realizuje. Fokus projekta je na onoj djeci koja se ne bave sportom i bitno je da su obhvaćene sve škole u Banjoj Luci, a posebno nas raduje što je ovaj projekat zaživio i u ruralnim područjima. Moja iskrena želja jeste da i ostali gradovi širom Republike Srpske prepišu ovu ideju od Banje Luke – poručio je Božić.

Desetogodišnji Njegoš Kajkut, koji pohađa Osnovnu školu „Sveti Ćirilo i Metodije“ rekao je da je ovo za njega i njegove drugare od velikog značaja, te da je uvjeren da će mu ova oprema pomoći kako bi poboljšao svoje sportske vještine.

 

Podsjećamo, ovaj projekat se u Banjoj Luci organizuje od 2018. godine, sa pauzom koja je bila u vrjeme pandemije kovida – 19, a isti provode Grad Banja Luka u saradnji sa Stručno – sportskim udruženjem „Sportski misli dobro“.

About Author

Visits: 61