cvijanovic-smit

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da se ne smije dozvoliti da Kristijan Šmit blokira evropski put BiH i da sjedi za bilo kojim stolom za kojim će sjediti predstavnici EU i BiH.

Što se tiče demokratski izabranih predstavnika na svim nivoima vlasti u BiH, oni će i te kako sjediti i dogovarati i izvršavati što su dogovorili, naglasila je Cvijanovićeva.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Šmita da se ne smije dozvoliti da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik “sjedi za evropskim stolom u Briselu i odlučuje ili blokira”, Cvijanovićeva je odgovorila da, pominjući Milorada Dodika, on samo nastoji postati relevantan.

– U suštini, koliko je to sve isprazno vidi se i po tome da bez Milorada Dodika i predstavnika iz Republike Srpske u vlasti na nivou BiH ne bi bilo ni postignutih rezultata, a time ni odluke Evropskog savjeta o otvaranju pregovora EU sa BiH – konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da misli da je Šmit razočaran odlukom Evropskog savjeta jer on, a ni OHR, niti neki Savjet za implementaciju mira nisu dio procesa u kojem BiH treba da iskaže svoj puni demokratski kapacitet, a gurne u stranu kolonijalni status koji promovišu on i njegovi sponzori.

– Onog dana, a tome ima 13 ili 14 godina, kad su razdvojene funkcije visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, jasno je da ni legalno imenovani visoki predstavnici nisu adresa za tumačenje ni evropskog zakonodavstva niti neko ko bi u ime EU upravljao procesom integrisanja BiH u EU. Čak i kad ga članice EU finansiraju sa skoro 50 odsto sredstava, on opet nije nadležan za taj proces – podsjetila je Cvijanovićeva.

Ukratko, poručila je srpski član Predsjedništva BiH, pozicija neizabranog stranca koji bi da se postavlja iznad demokratskih institucija nespojiva je sa putem ka članstvu u EU.

About Author

Views: 33