zora-vidovicRec Production

 Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je osnovni cilj projekta “Vodovod i kanalizacija dva”, ukupne vrijednosti 60 miliona evra, unapređenje uslova života i podizanje standarda 215.000 stanovnika više lokalnih zajednica u Srpskoj.

“Oni će od ovog projekta imati veliku korist – uredno i kvalitetno snabdijevanje vodom, uz isto takvo odvođenje otpadnih voda. Nadam se da ćemo ovaj projekat uspješno završiti u naredne četiri godine”, rekla je Vidovićeva novinarima nakon što je u Banjaluci potpisan Ugovor o prenosu kreditnih sredstava Evropske investicione banke po projektu “Vodovod i kanalizacija dva” i Memorandum o načinu realizacije projekta sa lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Ona je rekla da se za ovaj projekat kandidovalo 26 opština, od kojih tri nisu ispunile uslove.

“Pri kraju su na tom planu i kada ispune uslove moći će da potpišu ugovor”, rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da opštine učestvuju u projektu sa 30 miliona evra, dok se ostatak finansira iz kredita Evropske investicione banke.

“U ovom momentu nemamo obezbjeđene grantove, ali smo sigurni da će se jedinica za implementaciju ovog projekta pri ministarstvima finansija i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i rukovodstva lokalnih zajednica, angažovati da se obezbijedi znatna suma grantovskih sredstava. Ne sumnjam u to”, rekla je Vidovićeva.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milan Gavrić rekao je da su ovi projekti u skladu sa strateškim dokumentima upravljanja vodama, napretkom i ekološkim standardima.

“Ovo je veliki projekat za građane koji će od svega imati najviše koristi”, rekao je Gavrić.

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić rekao je da je projekat od krucijalnog značaja za stanovništvo lokalnih zajednica, te unapređenje infrastrukture i kanalizacione i vodovodne mreže.

“Ova ulaganja nam mnogo znače jer 14 godina u Laktašima nismo uspijevali da ulažemo u kanalizacionu mrežu. Spremili smo projektnu dokumentaciju, završili proceduru i slično, te spremno dočekujemo ovaj projekat i sredstva”, rekao je Bojić i zahvalio svima koji su omogućili ovaj projekat.

Rukovodilac jedinice za upravljanje projektom Bojana Vasiljević Poljašević izrazila je zadovoljstvo što se došlo do konačne faze realizacije.

“Naredni su koraci da lokalne zajednice raspisuju tendere i čim budu tenderi i poslovi ugovoreni, bićemo u izvršnoj i finalnoj fazi rukovođenja ovim projektom i u njegovom izvršavanju. Vjerujem da je današnji dan krucijalna tačka koja će doprinijeti i dati određene benefite nama koji sve implementiramo, a najveće građanima i kvalitetu njihovog života”, rekla je Poljaševićeva.

About Author

Visits: 8