gavrošRec Production

  – U Banjaluci je večeras održana prva projekcija dokumentarnog filma o Gavrilu Principu “Gavroš” Miloša Miholjčića, učenika banjalučke Osnovne škole “Dositej Obradović”.

Projekciji, povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, prisustvovao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić koji kaže da je potpuno siguran da će srpski karakter ostati čvrst ako djeca prave filmove o Gavrilu Principu.

“Karakter se uči u osnovnoj školi i u porodici. Siguran sam da će na nas biti ponosni naši potomci kao što smo mi ponosni na svoje pretke”, rekao je Stevandić za RTRS.

Direktor škole Danijela Lolić rekla je da je ponosna na učenika Miloša i njegovu ideju da se ispriča priča djeteta o djetetu, a vremenska distanca je čitav jedan vijek.

Lolićeva je navela da je riječ o učeniku koji je osvajač nagrada na mnogim školskim takmičenjima, a pohvalila je i kolektiv koji je svemu tome dao veliki doprinos.

Nastavnik istorije Nevena Đukić rekla je da su prošle godine krenuli u ovaj projekat da bi stigli da ga završe do Dana srpskog jedinstva u čemu su i uspjeli.

Ona je navela da kod učenika razvijaju funkcionalna znanja, odnosno primjenjiva znanja gdje učeći istorijske sadržaje na časovima mogu da ih produbljuju, istražuju i to dokumentuju.

About Author

Visits: 6