novinari

U Narodnoj skupštini Republika Srpska  danas je završena rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a.

Predviđeno je da se na ovaj način u Krivični zakonik uvede nova glava krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivična djela uvrede, klevete, iznošenja ličnih i porodičnih prilika, te krivično djelo javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri i nacionalnosti. Predviđene su i visoke novčane kazne za navedena krivična djela.

Novinari, medijske kuće i međunarodne organizacije i institucije i prethodno su apelovali na vlasti u RS-u da odustanu od ovog zakonskog rješenja jer smatraju da ugrožava medijske slobode, kritiku vlasti i slobodu mišljenja.

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini tokom rasprave ukazali su da ovo zakonsko rješenje nije dobro, kao i da će poseban problem biti primjena ovakvog rješenja ukoliko bude usvojeno. Naročite primjedbe imali su na visine novčanih kazni.

Igor Crnadak, šef kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) tokom višečasovne rasprave koja je počela juče pitao je zašto se kleveta uvodi kao krivično djelo, kada je već obuhvaćena zakonima.

“Kazne jesu niske, zašto se onda ne mijenja Zakon o zaštiti od klevete i povećaju se kazne? Ne ovako drastično, ali bi bilo u redu da su kazne nešto više”, rekao je Crnadak navodeći da je u dijelu Nacrta koji govori o iznošenju ličnih i porodičnih prilika, predviđena kazna do 120.000 KM.

On smatra da iz ovakvog zakonskog rješenja proizilazi velika opasnost za medije i novinare.

Poslanici vladajuće koalicije rekli su se tokom javnih rasprava treba unaprijediti predloženo rješenje.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić iz stranke Ujedinjena Srpska izjavio je da je neophodno urediti javni, odnosno medijski prostor jer postoji mnogo stvari koje se objavljuju bez provjere.

Ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović rekao je u završnoj riječi da je cilj donošenja je zaštita dostojanst

About Author

Hits: 17

Leave a Reply

%d bloggers like this: