trivic

Tehničke izmjene Izbornog zakona su preduslov svih preduslova kako bismo imali fer i poštene izbore koji će vjerodostojno odraziti volju naroda, a ne da imamo izbore čiji rezultat je odraz prekrajanja volje glasača, primarno tokom brojanja glasova – izjavila je ovo Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta na današnjoj pres konferenciji.

Trivićeva kaže da će uskoro biti jasno kojim političkim faktorima ne odgovaraju fer i pošteni izbori. Ona tvrdi da iz Republike Srpske SNSD uporno odbija tehničke izmjene koje bi omogućile transparentan izborni proces i da su se o tome već  izjasnili, te da je jasno da njima ne odgovaraju tehničke izmjene koje bi unaprijedile izborni proces.

Ističe Trivićeva da birači imaju pravo na fer i poštene izbore, a ne da se dešavaju situacije kao u oktobru 2022. godine.

– Narodni front je i do sada insistirao na svakom mjestu i u svakoj prilici da se usvoje tehničke izmjene izbornog zakona koje bi omogućile fer i poštene izbore. Principijelno smo protiv nametnutih rješenja Kristijana Šmita, a da bi se to izbjeglo pozivamo predstavnike iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH da urade svoj dio posla. U protivnom, eventualno nametanje tehničkih rješenja po pitanju Izbornog zakona shvatićemo kao isključivo njihovu odgovornost – tvrdi Trivićeva.

Ona se, takođe, osvrnula i na aktuelnu političku situaciju u najvećem gradu Republike Srpke:

– Što se tiče Banja Luke, mogu reći da naši odbornici neće podržati kreditno zaduženje koje traži gradonačelnik. On je zajedno sa skupštinskom većinom potrošio 15 miliona gradskog novca samo na teniske terene, koji danas ne služe ničemu, i na mnoge druge budžetom neplanirane projekte i pokušava sada da to kreditom popegla.

Ponašao se kao u onoj basni Cvrčak i mrav, cijelo ljeto je trošio, ne mareći za budžetske korisnike i sada svoju odgovornost pokušava da prebaci na odbornike – navodi Jelena Trivić, te dodaje:

– Ono što će uslijediti jeste navodno odbijanje skupštinske većine da se usvoji kredit i rebalans, ali će njihov zajednički šef, lažni predsjednik Dodik narediti da se dogovore i da se to sve usvoji pod izgovorom interesa građana.

Trivićeva kaže da sve ono za šta gradonačelnik navodi da danas nema novca, kao što je subvencionisanje vrtića ili pomoć korisnicima Centra za socijali rad, je bilo planirano budžetom, te da se onda postavlja pitanje na šta drugo je gradonačelnik potrošio taj novac.

– O tom treba da izvijesti građane, a ne da svoje trošenje na razne gluposti sada pokušava da popegla opet preko leđa građana, tj. kreditom. Narodni front nema nikakvu obavezu, a ni razlog da podržava gradonačelnika u nerazumnim odlukama. Postoji skupštinska većina sa kojom je donio budžet, pa ostaje na njima da se dogovore – zaključuje predsjednica Narodnog fronta.

About Author

Visits: 1