drasko-sveti-nikola

FOTO:A.Čavić

U veseloj prazničnoj atmosferi, mnoštvo naših mališana dočekalo je Svetog Nikolu, koji je u Park „Petar Kočić“ pristigao kočijama i obradovao ih divnim poklonima.

Nikoljdanskim radostima, koje su prvi put ove godine organizovane u našem gradu pridružio se i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Uz prigodne poklone za naše divne i marljive mališane Banja Luka ove godine na jedan poseban način proslavlja Svetog Nikolu i ovo su trenuci na koje smo ponosni – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković,istakavši da osim novogodišnjih paketića Grad Banja Luka kroz besplatne udžbenike, nova dječija igrališta, vrtiće i nove škole i druge vidove podrške teži da djeci obezbijedi bezbrižan i srećan život u Banjoj Luci.

Kako je istakao gradska administracija svake godine teži da osmisli nove sadržaje i nove lijepe događaje kojima se raduju sve generacije naših sugrađana, te dodao su Nikoljdanske radosti samo jedan u nizu pravoslavnih prznika, koje Banja Luka s ljubavlju dočekuje i obilježava s ciljem očuvanja tradicije i običaja srpskog naroda.

-Odlučili smo se da zajedno sa našim sugrađanima obilježavamo praznike poput Badnjeg dana, Vaskrsa, Duhova jer Banja Luka je porodica. Svakako poštujemo i one sugrađane koji imaju druge praznike, vjeru i običaje i trudimo se da i sa njima zajedno obilježimo njima važne datume – rekao je gradonačelnik.

Sveti Nikola koji je banjalučke mališane obradovao  slatkišima, ali i bojankama ispisanim ćirilicom upravo s ciljem očuvanja našeg pisma, kazao je da je ove godine odabrao da svoj praznik proslavi u Banjoj Luci, gdje su najbolji ljudi i najbolja i najljepša djeca.

Takođe, Nikoljdanske radosti bile su prilika da se kroz uruči i 10 paketa didaktičkog materijala u kojem se nalazi 25 igračaka, koje je izradilo Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banja Luka „MeNeRaLi“ u okviru projekata „U zajednici sa što manje podrške“.

Didaktički materijal doniran je Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ Banja Luka za Roditeljsku kuću „ISKRA“, JU Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka, te privatnim predškolskim ustanovama „Zvjezdica“, „Maslačak“ i „Ciciban“.

Osim u predivnim darovima koje su obezbijedili prijatelji našeg Grada iz Tvornice keksa „Lasta“, mališani su uživali u predivnom programu koji su priredili Dječiji hor „Vrapčići“ i mališani iz banjalučkih vrtića.

About Author

Visits: 6