jelena-trivic

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić nazvala je sramnim obrazloženje delegata SNSD u Domu naroda BiH zbog koga su oborili izmjene Zakona o PDV koje su predviđale povećanje praga za ulazak u sistem PDV sa 50.000 na 100.000 KM.

Ona podsjeća da bi ova mjera olakšala poslovanje preduzetnicima, omogućila veće zapošljavanje i samozapošljavanje.

– Danas 50.000 KM nije isto što je bilo prije 10 ili 15 godina zbog inflatornih kretanja. Čak je upitno da li je prag i od 100.000 KM realan ili treba da bude još viši – rekla je Trivićeva.

S druge strane, naglašava Trivićeva, imamo primjer režimske firme „Senet“ čiji su osnivači članovi porodice Mileta Radišića, koja je od osnivanja do danas izbjegla da prijavi i plati državi PDV u iznosu većem od 5 miliona KM, iako je registrovana i obavlja poslovne djelatnosti za koje je plaćanje PDV-a obavezno. Naime, zajednička firma koju su osnovali „Lutrija RS“ i „Casinos Austria VLT AG“, a koja ima monopolsko pravo priređivanja elektronskih igara na sreću, „Elektronska video lutrija – EVL“, je firmi „Senet“ dala eksluzivno pravo posredovanja i zaključivanja ugovora o iznajmljivanju aparata za elektronske igre na sreću. Istina je da su po Zakonu o PDV priređivači igara na sreću izuzeti od plaćanja PDV, ali firma „Senet“ nije priređivač igara na sreću.

– Kako se može vidjeti u Aktuelnom izvodu iz sudskog registra, ova firma nema kao registrovanu djelatnost 92.00 (djelatnost kockanja i klađenja, odnosno igre na sreću), već se pretežno bavi djelatnošću 46.18 „Posredovanje u trgovini specijalizovanoj za određene proizvode ili grupe ostalih proizvoda – ističe Trivićeva, te dodaje:

– Dakle, firma Senet prema firmi EVL pruža klasične usluge posredovanja iz člana 813. Zakona o obligacionim odnosima, te je baveći se ovom vrstom djelatnosti bila dužna da registruje, odnosno prijavi i plati obaveze po osnovu PDV-a. Od osnivanja do danas, firma Senet je izbjegavanjem plaćanja PDV-a, budžet oštetila za preko 5 miliona KM, a obzirom na rast prihoda u 2023. godini, šteta po budžet bi zaključno sa 2023. godinom mogla biti i preko 8 miliona.

Trivićeva je naglasila da prag za ulazak u sistem PDV nije povećan isključivo jer se vlast boji pada prihoda od PDV, iako danas imamo rekordno punjenje budžeta po tom osnovu, a nikada manje novca ne ostaje budžetskim korisnicima, zbog enormnih rata kredita koje vraćamo. Ona kaže da se postavlja pitanje koliko još firmi je izbjeglo ili ishodovalo od UIO da ne plate obavezni PDV.

– Rješenje vidimo u tome da svi plate porez, bez izuzetka, pa bi i podizanje praga na 100.000 KM za ulazak u sistem PDV, kako je predloženo izmjenama Zakona o PDV, bilo bezbolnije, a malim preduzetnicima bi značajno olakšalo poslovanje – rekla je Trivićeva.

About Author

Hits: 7

%d