drasko-cetri-plus

Srednjoškolcima i studentima iz višečlanih porodica uručene su besplatne karte za javni prevoz, čime je već treću godinu za redom nastavljena ova dobra praksa Grada.

Besplatne kartice za oko 200 djece iz višečlanih pordica uručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je tom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo što je, uprkos izazovima sa Skupštinom Grada, i ove godine obezbijeđna ova značajna podrška.

– Lijepi dani došli su za višečlane porodice, ali još ljepši tek dolaze – poručio je gradonačelnik.

Kako je istakao ponosan je na sve mjere podrške višečlanim porodicama, te dodao da Grad i dalje radi na tome da ta podrška bude i veća.

– Izdvajamo blizu pola miliona KM podrške višečlanim porodicama, kako bi ova djeca mogla da se nesmetano školuju i putuju do škole. Banja Luka se pobrinula da roditelji koji su dali veliki doprinos društvu ne osjećaju pritisak, već veliko zadovoljstvo i olakšanje kad treba da pripreme djecu za školu. Ipak, ljepši dani dolaze, jer je Grad pronašao i oko 1.000 placeva koje je spreman da da višečlanim porodicma – istakao je Stanivuković.

Dodao je da će pored svih sistemskih mjera, Grad nastaviti da podržava rad Udruženja „Četiri plus“.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece „Četiri plus“ Jovan Radovanović izarazio je zadovoljstvo što je počela podjela kartica za javni prevoz.

– Ova podrška znači višečlanim porodicama u kojima po nekoliko članova putuje iz mjesta poput Aginog sela, Bronzanog Majdana. Mjesečna karta košta stotinjak maraka, što je i veliki udar na kućni budžet, ipak na ovaj način taj novac ostane porodici na raspolaganju za neke druge namjene – rekao je on.

Kako je istakao danas će kartu za besplatan prevoz dobiti preko 200 djece iz višečlanih porodica, a ukupno 400 djece koristi ovo pravo.

Aleksandra Štrbac koja je danas preuzela mjesečnu kartu za svoju sestru, istakla je da je ovo značajna podrška za njihovu porodicu, te zahvalaila gradonačelniku na uvođenju različitih vidova podrške za višečlane porodice.

– Osim besplatnih karata za javni prevoz, dobijamo i besplatne udžbenike i kad sve to uzmemo u obzir za našu porodicu to je značajna podrška – rekla je ona.

Podsjećanja radi, odlukom koja je donesena na posljednjem skupšinskom zasjedanju regulisano je da pravo na besplatne mjesečne karte za javni prevoz za srednjoškolce i studente iz višečlanih porodica, djecu bez roditeljskog staranja, ujedno su i proširena prava, kojom će besplatan prevoz biti omogućen i za lica sa invaliditetom i lica sa poteškoćama u razvoju.

Dodatno, svi penzioneri sa najnižom penzijom takođe imaju besplatan javni prevoz, dok svi ostali penzioneri imaju ponovoljniji janvi prevoz.

Takođe, olakšica za javni prevoz omogućena je i djeci koja pohađaju Osnovnu školu „Branko Radičević“, a imaju prebivalište u Mjesnoj zajednici Ada.

About Author

Hits: 3

%d