svetosavska-akademija-2

Tradicionalno, na Savindan, u čast Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i prosvjetitelju, održana je 33. Svetosavska akademija.

Grad Banjaluka, Eparhija banjalučka i saborni hram  zajedno sa svima koji učestvuju u pripremi, realizaciji i programskih sadržaja, trude se da svake godine prirede odgovarajući program kaže dirigent SPD “Jedinstvo” Nemanja Savić naglašavajući da taj program  bar približno mora biti na nivou one veličine i zahtjevnosti koju jedna ovakva manifestacija zaslužuje.

– I ove godine smo priredili program sa dosta učesnika, zastupljeni su Dječji mješoviti hor, SPD Jedinstvo, tu je i hor sveštenika Eparhije banjalučke, potom Hor Akademije umjetnosti, Dramski studio Atrijum, djeca recitatori, učenici Umjetničke škole “Vlado Milošević”, studenti Akademije umjetnosti Banjaluka, glumci Jelena Jandrić i Velimir Blanić, svi oni daju svoj doprinos kako bismo i ove godine Svetosavsku akademiju približili svim zainteresovanim gledaocima – kaže Savić.

Da su u tome u potpunosti uspjeli sigurna je savjetnica gradonačelnika za kulturu Mirna Savić Banjac, naglasivši značaj same Svetosavske akademije za kutlurni i javni život grada na Vrbasu.

– Program je  svake godine sve kvalitetniji, već je postao nekako prepoznatljiv svim Banjalučanima, tako da ovo bude nesumnjivo veče puno uživanja i moram da se osvrnem da je na teritoriji grada gotovo u svim školama zaista svečano obilježen današnji dan. Vidim da negdje i djeca prepoznaju taj datum, mislim da je veoma značajno  i da je zadatak svih nas da se vraćamo pravim vrijednostima, obrazovanju, prosvjetiteljstvu, znanju, tako da mislim da je ovo iz godine u godinu sve značajniji praznik – kaže Mirna Savić Banjac.

Svetosavskoj akademiji, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je još jednom  naglasio da Banjaluka sa velikom radošću i ljubavlju proslavlja Savindan.

– Baš kao što i običaji nalažu praznujemo tri dana i sa velikom ljubavlju proslavljamo Svetog Savu. Кada idete Alejom Svetog Save vidite natpise sa mudrim riječima našeg prosvetitelja. Školsku slavu proslavilo je 29 osnovnih i 17 srednjih škola sa područja grada, a večeras smo ovdje gdje 33. godinu za redom Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” zajedno sa Eparhijom banjalučkom i Gradom organizuje akademiju na kojoj se, kroz najljepše pjesme, recitacije i besjede prisjećamo svega onoga što Sveti Sava jeste, svih onih vrijednosti i bezvremnskih poruka poput sabornosti, mira, duhovnosti, koje kako vrijeme protiče za nas postaju sve važnije – poručio je Stanivuković.

Prvi čovjek našeg grada je na kraju nalgasio  da svi mi uvijek treba da stremimo upravo vrijednostima za koje se zalagao ovaj veliki svetitelj i da koračamo putem Svetosavlja. I ovu Svetosavsku akademiju orgamnizovalo je  Srpsko-pjevačko društvo “Jedinstvo”, uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne Eparhije banjalučke i Grada Banjaluka.

About Author

Visits: 7