drasko-3-11-24

Kada smo pomislili da nas niti jedna opstrukcija od strane Skupštine Grada više ne može iznenaditi, dogodio se još jedan presedan, odbijena je odluka o porezu na nepokretnost čime je Banja Luka postala jedini grad kojem su uskraćeni prihodi – a riječ je o 10,5 miliona KM.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je najavio da će zbog ove situacije već sutra pozvati odbornike i predstavnike svih političkih partija i zakazati sastanak u 11.00 časova.

– Naplata poreza vrši se od onih koji imaju mnogo imovine, te ostaje nejasno zašto štitimo bogate i uskraćujemo izvorni prihod namijenjen za funkcionisanje gradskih ustanova poput Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, ali i za finansiranje značajnih projekata – rekao je gradonačelnik.

Kako je istakao, dešavalo se da svojim surovim političkim potezima prihod od poreza prepolove sa 10 na pet miliona KM, ali ovoga puta  odbijanjem odluke prihod je u potpunosti uskraćen.

– Dok se svaki normalan odbornik i svaka politička organizacija bori za svoj grad, da prihodi budu bolji, a budžet stabilan, SNSD se bori da Banja Luka zapadne u potpuni kolaps, a sve s krajnjim ciljem da mene okrive za takvo stanje – kazao je Stanivuković.

Gradonačelnik je pojasnio da su odbornici SNSD-a jedini bili suzdržani na ovoj odluci, zbog čega odluka na kraju nije usvojena.

– U prevodu to znači da odluka koja je odbijena ne može biti predložena na sjednicu narednih 90 dana, izuzev ako Skupština odluči drugačije. Dokaz koliko je destruktivna politika SNSD-a prema Banjoj Luci je upravo podatak da su odbornici svih drugih partija glasali za ovu odluku  – naglasio je Stanivuković.

On se takođe osvrnuo i na to da da je prošlo već 15 dana od njegovog zahtjeva za održavanje sjednice.

– Predsjednik Skupštine javno mi je obećao da će zakazati Kolegijum istog dana kada bude sjednica, to se nije dogodilo. Sve rokove tjeraju na maksimum, održavaju minimalan broj sjednica, a to sve najviše šteti građanima Bnje Luke. Sazvaćemo sastanak sa predstavnicima svih političkih partija kako bismo pokušali vratiti porez na nepokretnost i kako bismo dogovorili termin sjednice- zaključio je Stanivuković.

About Author

Views: 51