ni-kapi-duboka

U Dubokoj kod Kotor Varoša danas je održan protestni skup ”Stop izgradnji MHE – ni kapi Duboke” sa kojeg je poručeno da kompromis oko sudbine te rijeke nema.

Predsjednik Koalicije za zaštitu Duboke Tomislav Dubočanin potvrdio je da će biti zatražena odgovornost svih koji su sudjelovali u kreiranju brojnih nepravilnosti koje su pratile  proces izdavanja potrebnih dokumenata  za izgradnju male hidroelektrane.

”Svi oni koji su u nezakonitim radnjama sudjelovali i svi oni koji su se upustili u nezakonite radnje sada strahuju. A i trebaju strahovati” ,  poručio je Dubočanin, objavio je Glas Kotor Varoša.

On je naglasio da su ljudi koji su se okupili u “Koaliciji za zaštitu Duboke” pokrenuli brojne pravne procese da se dokumentacija koja je izdata investitoru za gradnju mini centrale poništi.

“Duboku, ovakvu kakva je sada, upamtili su naši očevi, djedovi, pradjedovi… Ni njih nećemo izdati, jer kada bi ih izdali, izdali bi i našu djecu i njihovu djecu, jer ova Duboka je njihova djedovina. Ma gdje bili. Njena voda je pokretala ovdašnje vodenice, a one mljele žito koje nas je hranilo. Ni rijedu Duboku ne smijemo izdati, jer ako izdamo nju – izdali smo kolijevku koja nas je odnjihala”, rekao je Dubočanin.

On se zahvalio komšijama koji su, odbijajući da prodaju svoju djedovinu onima koji su naumili da ovdje grade centralu, pokazali da se ono što je od djedova i očekivano naslijeđeno ne prodaje.

Ponosni smo na naše komšije koji svoju očevinu po cijenu života ne daju. Hvala im jer su svojim karakterom upravo oni pokazali onima koji su htjeli da nam Duboku unište da su njihove namjere samo pusti snovi. Samo sanjati mogu da nam Duboku unište, isuše njeno korito i uzmu joj dušu. Jer svako ima pravo da sanja. A i snovi ništa ne koštaju. Mogu samo sanjati, jer ova rijeka ima svoje sinove i kćeri koje ne daju za sva blaga ovog svijeta”, poručio je Dubočanin.

Na protestnom skupu su govorili i Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu, Petar Trivunović, predsjednik Planinarskog društva ”Mehanizam”, Simo Đurić, sekretar Sportsko-ribolovačkog društva Kotor Varoš, dok se u ime mješatana Duboke obratio Boro Kuzmić.

Skup, koji su pratili brojni mediji, počeo je pjesmom ”Rijeka rođena”, koju je napisala Željka Dubočanin Narić.

Rijeka Duboka, koja se nalazi na prostoru općine  Kneževo i Kotor Varoš , jedna je od značajnijih pritoka rijeke Vrbanje, gradi veliki broj slapova, bogata je potočnim pastrmkom, a njen kanjon krase i dva značajna vodopada koji predstavljaju posebnu turističku atrakciju ovoga kraja.

Također, kanjon rijeke Duboke sa vodopadom Skakavac ima sve uvjete da bude zaštićeno područje kako je i predviđeno Izmjenama i dopunama  Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine.

About Author

Visits: 47