drasko

Dali smo prijedlog rebalansa za 2023. godinu sa rješenjem, a skupštinska većina hoće prijedlog bez rješenja. Ostaćemo na predloženom rješenju, jer u ovom trenutku rebalans bez kredita je kao bicikl bez točkova.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je najavio da će u skladu sa Zakonom o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske zakazati sjednicu za četvrtak, kao i da će već sutra u 14.00 časova pozavati na sastanak i sve odbornike u Skupštini Grada.

-Izrazito mi je žao što Banja Luka opet ide u sličan scenario, a a po mom mišljenju ovaj scenario je i dosta gori jer će odvesti grad u jednom potpuno drugom pravcu, u kojem će svi biti gubitnici – rekao je Stanivuković.

Dodao je da je u rebalansu predložio rješenje u kojem bi svi bili pobjednici, ali da nažalost nema političkog racija.

-Ukoliko ne prihvate predloženo rješenje ili ne ponude adekvatno drugo rješenje više neće biti bitno ni ko je u pravu, niti ko je u krivu, već će najveće pitanje biti ko ispašta. Kako do toga ne bi došlo rebalansom sam predložio rješenje i za javni prevoz, i za Dom zdravlja, Centar za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, subvencije vrtićima, socijalna davanja , ali i za plaćanje električne energije. Ipak oni traže da se rebalans dostavi bez tog  rješenja, i da će pod tim uslovom izglasati, što je potpuni apsurd – naglašava Stanivuković.

Gradonačelnik je pojasnio da je njegova zakonska obaveza da predlaže rješenja koja poboljšavaju stanje u gradu i gradskim ustanovama i dostavlja ih Skupštini na razmatranje, istakavši da je potpuno neprihvatljivo da se vrši pritisak da se prijedlog mijenja.

-Moja obaveza je da rješenja predložim, a na odbornicima je da dostavljeni materijal razmotre i o njemu raspravljaju, te isti prihvate ili ne prihvate – rekao je Stanivuković.

Osvrnuvši se na činjenicu da na početku godini nijedan rukovodilac ne može predvidjeti sve troškove, te da je normalna pojava da nekim stavkama nije isplanirano dovoljno sredstava, gradonačelnik je rekao da je za potrebe rješavanja svih važnih tekućih pitanja potrebno da se obezbijedi veći budžetski okviru kroz kratkoročno zaduženje, kako bi se budžet doveo u ravnotežu.

-U ovoj godini imamo situaciju da su se povećali troškovi Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, električne energije, da je veći broj zahtjeva za sufinansiranje vrtića. Na tim stavkama nije planirano dovoljno srestava zbog čega je potrebno za te stavke obezbijediti dodatna sredstva i uspješno završiti godinu – pojasnio je gradonačelnik.

Dodao je da je kratkoročno zaduženje mehanizam koji redovno koriste i druge lokalne zajednice poput Doboja, Srpca, Trebinja, i na kraju krajeva i na primjeru Republike Srpske, ali da je taj mehanizam sporan samo u Banjoj Luci.

-Ostaćemo na predloženom rješenju. Tražili smo dodatna sredstva kako bismo odgovorili na sve zahtjeve– zaključio je on.

About Author

Visits: 1