Bojan-Kresojevic

Najavljena odluka skupštinske većine da neće podržati rebalans budžeta sa proširenjem budžetskog okvira – negativno će se odraziti na sve budžetske korisnike. Kazao je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević na današnjoj konferenciji za novinare.

Povodom najave iz Skupštine Grada odnosno skupštinske koalicije da će prihvatiti prijedlog budžeta za narednu godinu i rebalans budžeta samo uz eliminisanje kreditnog zaduženja, potvrđuje sve ono što smo u narednim danima govorili, a to je da postoji jasna namjera skupštinske većine da zaustave sve procese koji u Banjoj Luci znače nove projekte i realizaciju novih politika, posebno zato što se radi o SNSD-u koji je stvorio dug u Banjoj Luci od 135 miliona KM, a ova gradska adminstracija nije povećala dug za ove tri godine mandata niti za jednu KM – kazao je gradski menadžer.

Osvrnuo se Kresojević i na potrebe Doma zdravlja, koji bi usvajanjem rebalansa sa proširenjem budžetskog okvira dobio dodatnu podršku, uz konstataciju da ga iznenađuje stav predsjednika Skupštine da Grad nema ništa sa platama zaposlenih u Domu zdravlja.

-Predsjednik Skupštine Grada je jasno rekao da Grad nema ništa sa isplatom plata i sa drugim vrstama isplata u Domu zdravlja, a s druge strane direktorica Doma zdravlja i odbornik SNSD-a nas poziva svaki dan i pita kada će biti moguće isplatiti dodatna sredstva jer ta ustanova u ovom momentu nije isplatila platu za dva mjeseca i mislim da to neće biti moguće uraditi bez podrške Grada. To su nejasnoće za nas, kao i to da li ukidanje ovog kratkoročnog kredita od strane SNSD-a znači da su pored odricanja od Doma zdravlja oni spremni da se odreknu i socijalne zaštite, plaćanja električne energije, higijene u gradu…na ova pitanja u ovom momentu nemamo odgovor – poručio je Kresojević.

Napomenuo je da je Skupština Odluku o kreditnom zaduženju zaprimila još 11. decembra, a da se sada traži rebalans bez te odluke.

-Žele da se dođe do toga da se rebalans budžeta usvaja zadnji dan u godini i onda žele da ga usvoje sa smanjenim budžetskim okvirom. Postavlja se pitanje kakva je poruka građanima, da li ćemo sve stavke bitne za građane morati žrtvovati – upitao je gradski menadžer.

Istakao je da će gradska administracija učiniti sve da do sutrašnjeg dana, do kada je skupštinska većina najavila rok za dostavljanje prijedloga rebalansa bez kreditnog zaduženja, analizira sve ono što su oni u dopisu koji je najavljen da će stići naveli, kako bi se sagledali dalji koraci.

-Ono što je sigurno jeste da sve što je potrebno za grad Banju Luku, sredstva neće biti dovoljna i mi ćemo morati tražiti rješenja kako za ovu, tako i za narednu godinu i to znači da će svi budžetski korisnici osjetiti velike negativne efekte. Nadam se da će postojati prostor da se razgovara i da promijene svoj stav. Mi ćemo tražti rješenja u okviru onoga što nam je dato – zaključio je gradski menadžer.

About Author

Visits: 1