besplatan-javni-prevozFoto: Rec Production

Besplatan javni prevoz za 48.000 građana postaje realnost.

Potvrdio je ovo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivukovivić, istakavši da će ovom sistemskom mjerom biti obuhvaćeni penzioneri, ali i lica starija od 65 godina.

Istorijski i važan dan za Banjaluku. Pune tri godine posvećeno smo radili na tome da obezbijedimo besplatan prevoz za 48.000 građana.. Mandat sam započeo obećanjima, a završavam djelima i na to sam ponosan – kazao je on.

Kako je pojasnio, posebno je ponosan što je penzionerima kroz ovu mjeru, umjesto jednokratne obezbijeđena doživotna podrška.

– Krajnje je vrijeme da penzioneri prestanu da žive od jednokratnih pomoći u izbornim godinama i da se rade konkretni koraci ka boljim uslovima života najstarije populacije. Naša rješenja nisu jednokratna, nego doživotna i način na koji radimo u Banjoj Luci može da bude primjer svim drugima- kazao je Stanivuković.

Dodao je da penzioneri već od danas mogu vrlo jednostavno predati zahtjev i ostvariti pravo na doživotnu karticu za besplatan javni prevoz.

– Pozivam sve penzionere i lica starija od 65 godina da se već od sutra prijave i ostvare svoje pravo – rekao je Stanivuković, te zamolio građane za strpljenje, napomenuvši da će za izdavanje kartica i sprovođenje ove mjere biti potrebno vrijeme.

Stanivuković je takođe podsjetio, da osim penzionera, besplatan prevoz u gradu imaju đaci i studenti iz višečlanih porodica, te djeca bez roditeljskog staranja.

Koordinator projekta za sprovođenje mjere besplatnog javnog prevoza Tanja Palačković istakla je da prvi put u istoriji Banjaluke, ali i Republike Srpske penzioneri će dobiti besplatan javni prevoz.

– Ponosna sam što mjere Grada obuhvataju naše sugrađane svih generacija, od rođenja do treće životne dobi i što je Banjaluka primjer svim drugim lokalnim zajednicama – kazala je ona.

Ona je iskoristila priliku da pozove sve penzionere da predaju zahtjev za dobijanje doživotne kartice za besplatan prevoz.

– Svi penzioneri koji žele iskoristiti pravo na besplatan javni prevoz, potrebno je da u prostorijama bivšeg Vojnog odsjeka, Udruženja penzionera Grada Banjaluka u Grčkoj ulici, ali i u prostorijama svih mjesnih zajednica uz popunjen zahtjev prilože: dvije fotografije, kopiju lične karte, uvjerenje o prebivalištu i ček od posljednje penzije. Kada je riječ o licima starijim od 65 koja nemaju penziju, umjesto čeka od penzije potrebno je da prilože ovjerenu izjavu da ne uživaju penziju ovdje niti u inostranstvu – kazala je ona.

Predsjednik Udruženja penzionera Zoran Uletilović izrazio je veliko zadovoljstvo što su penzioneri dočekali dan kada će im biti besplatan javni prevoz.

– Svaki penzioner će na ovaj način ostvariti određene uštede, što je otprilike iznos u visini od jedne penzije godišnje – rekao je Uletilović.

Jedna od penzionerki Gospana Jokanović izrazila je veliko zadovoljstvo što će prevoz biti i potpuno besplatan.

– Gradonačelnik Stanivuković je ispunio svako obećanje koje je do sada dao. Pred nama su prvi put djela. Bili smo zadovoljni i sa tim što smo imali povoljniji javni prevoz, ali potpuno besplatan prevoz svakako je još veća olakšica – kazala je ona.

About Author

Views: 2