davor-strika

Članovi Gradskog odbora SP-a Banjaluka predali su danas gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i Gradskoj upravi inicijativu za izgradnju vrtića “Nataša dva” u naselju Borik radi rješavanja problema nedostatka mjesta za mališane u javnim predškolskim ustanovama.

Potpredsjednik SP-a Davor Strika rekao je da je banjalučki Gradski odbor ove partije u prethodnom periodu pripremio i peticiju, koju je potpisalo više od 2.000 građana saglasnih da se ova inicijativa realizuje.

– Problem nedostatka kapaciteta u javnim predškolskim ustanovama treba sistemski rješavati, tako da se ne želimo baviti kratkoročnim, nego dugoročnim rješenjima, kao što je izgradnja novog vrtića, u kojem će biti mjesta za više od 200 mališana – rekao je Strika novinarima.

On je naveo da bi izgradnja ovog vrtića bila prvi korak u trajnom rješavanju ovog problema.

– Podaci su pokazali da bi ovo pitanje potpuno bilo riješeno izgradnjom četiri ili pet namjenski pravljenih vrtića na teritoriji grada Banjaluka u četiri ili pet ključnih naselja – rekao je Strika.

Odbornik ove stranke u Skupštini grada Banjaluka, Nikola Vukčević rekao je da su Socijalisti na tragu ove inicijative iznijeli svoj stav i po pitanju subvencija rodteljima čiji mališani pohađaju privatne vrtiće.

Nećemo da se bavimo populizmom, nećemo da dovodimo građane Banjaluke u zabludu. Šta je zabluda? To je ovo što se priča da ta subvencija može da iznosi čak i 330 KM, za izjednačavanje cijene boravka djece u vrtićima.

Ovdje interpretacija nije dobra. Grad ne subvencioniše javne vrtiće već finansira rad ustanove čiji je vlasnik, finansira rad Centra za predškolsko vaspitanje. tu su plate zaposlenih, hrana za djecu, održavanje, troškovi goriva i niz drugih stavki koje čine ekonomsku cijenu. Ono što ne finansira Grad čini udio koji plaćaju roditelji.

Gledajte, sada Grad daje oko million i po maraka subvencije za privatne vrtiće, što je cijena izgradnje jednog vrtića, jer je, sjetimo se,  vrtić Kolibiri 2019. godine prethodna gradska administracija izgradila za million i osam stotina hiljada maraka, pa samo uporedite, da svake godine jedan vrtić ode na subvenciju – kazao je Vukčević uputivši otvoreni poziv predstavnicima Gradskih vlasti i Skupštine grada:

– Ja sa ovog mjesta pozivam sve odbornike. Ne samo skupštinske većine, već sve odbornike i gradonačelnika, da pokažemo hrabrost da sistemski pronađemo rješenje. Šta je rješenje? Dizali smo ovdje kredite za sve i svašta, a niko se nije sjetio da može da se digne 10 miliona maraka i da izgradimo 4 ili 5 novih vrtića i da više nemamo nikakvog problema i pritiska javnosti, odnosno da se nastavi politika izgradnje vrtića, kako je to nekada rađeno, a da privatni vrtići budu samo podrška javnim vrtićima, zaključio je Vukčević.

About Author

Views: 6