Kozarske poklade

Punih 18 godina, Kozarske poklade povezuju dva sela, dvije mjesne zajednice, Bistricu i Veriće, dva grada Prijedor i Banjaluku.

Manifestacija je to koja je postala već punoljetna, koja na ponajbolji način čuva tradiciju i običaje od zaborava.

Ovo je manifestacija koja je postala tradicija. I drago nam je zbog toga. Evo od sutra počinje veliki časni post, a danas je dan bijelih poklada, dan praštanja, dan mira i dan čašćavanja – kazao je jerej Igor Marić paroh Bistričko-verićki.

Kozarske poklade su manifestacija koja se upriliči na bijele poklade, odnosno dan uoči velikog Vaskršnjeg posta, Vrijedne domaćice pripreme tradicionalnu hranu, i sa njom dočekaju goste, koji, kako nam rekoše, redovno dolaze sa sve 4 strane svijeta.

Manifestaciju su po tradiciji svečano otvorili predstavnici dvioje lokalne zaejdnice, Prijedora i Banjaluke, jer se Poklade, već punih 18 godina održavaju tu na međi koja povezuje dva sela, dvije mjesne zajednice, dva grada.

Drago mi je da sam ovdje na ovoj manifestaciji. Dolazim već deceniju. Dolazim ovdje kao neko ko voli Banju Luku, svako selo i svaki dio Republike Srpske. Važno je reći da je ovo osamnaesta godina kako traje ova manifestacija. Ja čestitam svima onima koji su bili istrajni da punih osamnaest godina baštinimo naše običaje, našu vjeru, tradiciju i kulturu.

Ovdje uvijek razna naša društva pripremaju najljepšu hranu, prikazuju kako se nekada živjelo na selu – kazao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković poručivši da, kada od zaborava sačuvamo sve ono što jesmo, imamo budućnost.

Sama činjenica da Poklade traju već punih 18 godina, pokazuje da je riječ o zaista kvalitetnoj manifestaciji koja je prepoznatljiva i jedinstvena – kazala je šefica kabineta gradonačelnika Prijedora Danijela Dodoš.

Kozarske poklade okupile su i ove godine nekoliko stotina naših sugrađana, mogla su se vidjeti brojna poznata lica iz javnog života Banjaluke, Prijedora i Republike Srpske. Svi oni uglas nam rekoše da na Poklade rado dolaze, da se ovdje uvijek dobro provedu, sretnu i vide sa dragim ljudima, popričaju, te rekoše da se vidimo na istom mjestu i dogodine.

About Author

Visits: 22