vodovod-protesti

Suša i visoke temperature prouzrokovale su povećanu potršnju vode. Pogotovo je to izraženo u prigradskim naseljima i selima, kažu u Vodovodu, tako da su bili prinuđeni pristupiti planskim redukcijama isporuke vode. Da bi mještani bili blagovremno informisani zakazali su, kažu, radni sastanak  u prostorijama Vodovoda sa predstavnicima redukcijama pogođenih mjesnih zajednica. Cilj je pronaći što bezbolniji način da se kroz sušni period prođe.

– Mi ćemo pokušati da sistem održimo, ovakvim kakav sada jeste, a to je da sve ove mjesne zajednice koje sada imaju probleme sa vodosnabdjevanjem imaju svaki dan vodu. Da li će to biti od 4 ili pet ili deset sati vidjećemo, ali da vode ima svaki dan. Pomjerićemo i početak redukcija sa osamnaest na devetnaest ili dvadeset časova., jer  su nam i na sastanku rekli da je to bolje, jer dok ljudi dođu kući s posla već je šest i onda nemaju vodu. Zanimljivo je, evo da se voda najviše troši u pet sati ujutru – kaže Duduković.

U Vodovodu kažu da redukcije definitivno nisu rješenje, već da je potrebno tražiti sistemsko rješenje. Konkretno za područje  Dragočaja, Piskavice i Ramića gdje su sada najizraženije redukcije, rješenje je u nvoom cjevovodu od Novoselije do rezervoara Tunjice koji je sada premalog profila da bi napunio rezervoar.

– To su sistemski problemi koji bi se trebali rješavati u saradnji sa Gradom Banjaluka. Taj cjevovod pri gradnji niej urađen u većem profilu i mi sada ne možemo napuniti rezervoar na Tunjicama. Trebalo ga je raditi bar u profilu fi700 što ovdje nije slučaj, tako da rješenje mora biti sistemsko – veli Duduković.

U Savjetu Mjesne zajednice Piskavica ističu da se mora hitno doći do sistemskog rješenja  problema za sela sjeverozapadnog dijela banjalučke gradske teritorije. Promjena cjevovoda jeste jedno do rješenja, mada za Piskavicu postoje i drugi modaliteti

– Prva stvar i prva opcija koja bi se trebala provjeriti jeste funkcionalnost rezervoara Šibari brdo, koji je građen uporedo sa izgradnjom kraka gradskog vodovoda, do sada nemam informaciju šta se dešava sa tim rezervoarom, on bi u ovakvim danima zasigurno pružio tu neku sigurnost, a drugi je seoski vodovod  Šumarska vrela koji niko nikada nije preuzeo u svoju nadležnost, koji je jedini na području grada Banjaluka koji je i svačiji i ničiji. Dakle njegovim saniranjem,  mještani bi mogli da koriste vodu bar u tehničkom obliku – tvrdi predsjednik Savjeta MZ Piskavica Aleksandar Šibarević

U Vodovodu rekoše da će sve ove tvrdnje analizirati, te da su ovakve informacije i bile povod sastanka, jer se htjelo doći do nekog rješenja koji bi omogućio urednu isporuku vode za piće. U Vodovodu ponovo apeluju na građane da racionalno troše vodu i da prijave sve nelegalne potrošače.

About Author

Visits: 7