ramiz-salkic

Poslanik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i članova Odbora za proslavu “dana Republike Srpske” te drugih neidentificiranih osoba.

Salkić je danas na pres-konferenciji kazao da je Dodik, kao izabrani predsjednik entiteta RS, u saradnji sa drugim neidentificiranim osobama prije 9. januara pripremio proslavu neustavnog “dana Republike Srpske” te za organizaciju koristio službeni položaj, protuzakonito angažirao ljudske i materijalne resurse entiteta i prisustvovao nizu manifestacija kojima je pokazao nepoštivanje konačnih i obavezujućih Odluka Ustavnog suda BiH, čime je počinio krivično djelo.

Salkić je podsjetio da je 27. novembra 2023. godine Dodik predsjedavao prvom sjednicom Odbora za proslavu “dana RS” na kojoj je konstituisan Odbor, usvojen prijedlog Programa proslave i formirana Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave.

Istakao je da je tada određeno da će centralni događaji povodom proslave neustavnog “dana RS” biti svečani defile na Trgu Krajine, akademija u sportskoj dvorani “Borik” te svečani prijem u Administrativnom centru Vlade RS.

Također je naveo da je, nakon što je konstituisan Odbor za proslavu neustavnog 9. januara, Kabinet predsjednika RS raspisao tender za usluge medijske kampanje povodom neustavnog dana RS, kao i organizovanja proslave, te je za te namjene planirano da se izdvoji ukupno 650.000 KM bez PDV-a.

Salkić je podvukao da je Ustavni sud BiH donio odluke kojima je tretirao definiranje 9. januara praznikom “dan Republike Srpske” te zauzeo stav da se radi o datumu koji je diskriminatoran.

Dodao je da je sud, između ostalog, naveo da 9. januar kao praznik entiteta mora predstavljati i sve građane RS kojima i sam Ustav RS-a priznaje jednaka prava i da taj datum kao praznik nije u skladu s ustavnom obavezom o nediskriminaciji u smislu prava grupa, jer uspostavlja povlašteni položaj samo jednog srpskog naroda.

– Prema Ustavu BiH odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće. Dodik je medijskim istupima jasno pokazivao nepoštivanje odluka Ustavnog suda. Mnogobrojni su primjeri takvih istupa – kazao je Salkić.

Između ostalog, nepoštivanje je pokazao i organizacijom svečanog defilea povodom 9. januara u Banjaluci i dodjelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Za potrebe organizacije ovih manifestacija angažovana su značajna materijalna i financijska sredstva o čemu se dokazi mogu naći u institucijama kojima rukovode te osobe.

– S obzirom na to da se protiv Dodika već vodi krivični postupak pred Sudom BiH zbog krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika, smatram da se osumnjičenom Dodiku treba odrediti pritvor i spriječiti vršenje novih krivičnih djela te da postoji opravdana bojazan da bi boravkom na slobodi mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak – zaključio je Salkić.

About Author

Views: 3