nastavak-vanredne-sjednice

15. vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluke, po drugi put je odgođena zbog nedostatka kvoruma.

U planu je bilo da odbornici na sjednici raspravljaju o rebalansu budžeta za 2023. godinu.

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković rekao je da su odbornici postali svjesni da bi se glasanjem za rebalans uvukli u nelegalne poslove.

– Nisu svi odbornici na skijanju, neki jednostavno neće više da učestvuju u radu. Voljni su da rade legalne poslove, ali kada je riječ o rebalansu, tu neće niko da učestvuje – rekao je on.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da je današnja sjednica zakazana da ne bi bila održana.

– To potvrđuje ovo što je rekao predsjednik Skupštine da je prethodno obavio konsultacije sa određenim odbornicima i da je dobio povratnu informaciju da ne mogu da prisustvuju ovoj sjednici. Naravno da ne mogu da prisustvuju, to svakako ne ide na odgovornost odbornika,  jer je poziv stigao juče u dvije minute do 16.00 časova. Osnovni cilj rukovodstava Skupštine je bio da se i ne održi današnja sjednica – kazao je Kresojević, dodajući da je sve ovo u cilju da se zaustavi razvoj Banjaluke.

U ime Kluba odbornika PDP-a Dragan Milanović kazao je da su odbornici poziv za današnji nastavak sjednice Skupštine grada Banje Luke dobili juče, kasno popodne.

– Ovo je neozbiljno od strane Skupštine Grada da se tako kasno šalje poziv za nastavak sjednice. Zato je današnji ishod bio izvjestan. Još jednom pozivam rukovodstvo parlamenta da se usaglašavamo oko termina održavanja sjednica.  Ovo samo pokazuje da namjera nije bila da se radi – kazao je Milanović, dodajući da jutros na zasjedanje nije došao nijedan odbornik skupštinske većine.

U ime Kluba Narodni front-Banja Luka zove, odbornik Saša Lazić kazao je da je razočaran radom gradskog parlamenta.

– Za mene kada se dobije poziv za sjednicu to je zakon i obaveza za koju si izabran od više ljudi. Ne želim nikog da pravadam, ali da od nas 31 dođe samo pet to je cirkus – poručio je Lazić.

Naime, na zasjedanju koje je održano prošle sedmice gradski parlamentarci izglasali su Prijedlog odluke o realokaciji budžetskih sredstava u javnim ustanovama, a ista je prekinuta u toku rasprave o rebalansu budžeta za 2023. godinu. Nastavak iste je bilo zakazano za naredni dan, ali sjednica nije održana jer nije bilo potrebnog kvoruma, kao ni danas.

Podsjećamo, gradonačelnik Draško Stanivuković je na početku zasjedanja, koje je održano 11. januara, zatražio da se na dnevni red uvrsti i rebalans budžeta.

Nakon toga, predsjednik Skupštine Grada, Ljubo Ninković prekinuo je istu zbog, kako je naveo, tehničkih nemogućnosti ulaganja amandmana na rebalans budžeta. Međutim, tada na zahtjev predlagača, gradonačelnika Draška Stanivukovića dnevni red sjednice Skupštine grada Banja Luka dopunjen je sa Prijedlogom odluke o rebalansu budžeta za 2023. godinu i sjednica je kao takva i nastavljena, a na čelo Skupštine Grada sjeo je potpredsjednik, Saša Čudić.

About Author

Visits: 5