ninkovic-krivicna

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković podnio je danas krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića zbog nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava iz prošle godine.

Nakon što je prijavu podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, Ninković je rekao novinarima da ima nekoliko činjenica koje joj idu u prilog, kao i tome da se ne usvoji rebalans budžeta.

On je podsjetio da je Ministarstvo finansija Republike Srpske 5. januara jasno navelo u dopisu da ne postoji mogućnost usvajanja rebalansa za 2023. godine u januaru ove godine.

– Analizom rebalansa i amandmana koje je gradonačelnik dostavio, ustanovili smo da je on sa svojim saradnicima potrošio blizu 16 miliona KM, koje želi da kroz ovaj rebalans popegla, kako bi namirio stavke koje je nenamjenski potrošio – rekao je Ninković.

Prema njegovim riječima, neki od projakata na kojima je došlo do prekoračenja raspoloživih budžetskih sredstava su saobraćajna revolucija, za koju je utrošeno 570.000 KM, izgradnja ležećeg policajca kod Gradske uprave, na šta je utrošeno 230.000 KM, nabavka statue Kulina Bana, koja je koštala 124.000 KM, te rekonstrukcija mosta u Trapistima, na šta je utrošeno 700.000 KM.

On je dodao da je analizom rebalansa i amandmana utvrđeno da je gradonačelnik utrošio namjenska sredstva za Civilnu zaštitu u iznosu od 1,4 miliona KM, što smatra krivičnim djelom.

Ninković tvrdi da postoji više pozicija u budžetu sa kojih je gradonačelnik umanjio sredstva kroz predloženi rebalans da bi sakrio nenamjensko trošenje.

– Tako je članovima savjeta mjesnih zajednica smanjio iznos za 90.000 KM, subvencije privredi za 200.000 KM, a za poljoprivrednike za 300.000 KM, tekući grant Domu zdravlja za 1,5 miliona KM, dok je Fond za studentske projekte umanjio za 20.000 KM – naveo je Ninković.

Ninković je rekao da je za to što gradonačelnik sada radi zaprijećena kazna po Krivičnom zakonu Srpske do tri godine zatvore.

On kaže kako od Okružnog javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova očekuje da provedu istragu, utvrde činjenice i da gradonačelnika i njegove saradnike izvedu pred lice pravde.

About Author

Visits: 9