drasko-stanivukovic-eko-toplane

Povodom početka grijne sezone, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obišao je privredno društvo „Eko Toplane“.

Tom prilikom, Stanivuković je potvrdio da je grijna sezona počela na vrijeme i da je sve spremno za predstojeću sezonu.

– Banjaluka je spremna za grijnu sezonu. Trenutno je uskladišteno 40 tona energenta-drvne sječke, što je dovoljno za narednih nekoloko mjeseci, dok je preostala količina ugovorena sa dobavljačima  – poručio je Stanivuković.

Istakao je da je Grad Banjaluka u proteklom periodu izdvojio ukupno 10 miliona za Eko Toplane, od kojih je pet miliona KM izdvojeno za subvencije, s ciljem da se građani u što većoj mjeri zaštite od poskupljenja koja su zadesila cijeli svijet, dok je 5 miliona izdvojeno za rekonstrukciju toplovoda, kako bi grijna sezona bila što uspješnija.

– Preko milion KM uloženo je u mrežu koja vodi u Novu Varoš, a isto toliko sredstava uloženo je za rekonstrukciju mreže koja vodi prema naselju Lazarevo – rekao je on, te dodao da je rekonstruisana i toplovodna mreža u Gajevoj ulici.

-Za toplovodnu mrežu na ovoj lokaciji, koja nije mijenjana od 1974. godine, je izdvojeno oko 250.000 KM, kako bi bolje grijanje bilo omogućeno i u centru grada. Automatizovali smo više toplotnih podstanica, a sve s ciljem da Banja Luka dobije kvalitetnije grijanje – rekao je Stanivuković.

Dodao je da je važno i to što naša zemlja ima sopstveni energent, novac ostaje u zemlji, te u tom pogledu ne zavisimo od drugih zemalja.

Član Uprave ovog preduzeća Dragiša Zečević potvrdio je da je sve spremno za predstojeću sezonu koja je u skladu sa Opštim uslovima počela 15. oktobra.

– Svi proizvodni pogoni su u punom kapacitetu, nabavljen je energent – drvna sječka za predstojeću sezonu, a u toku ljeta izvršena je i  neophodna rekonstrukcija pogona, ali i distributivne mreže – poručio je Zečević.

Kako je kazao, u proteklom periodu ovo preduzeće radilo je i na osavremenjavanju toplotnih podstanica, u okviru kojeg su do sada automatizovane 34 najveće podstanice području grada što je oko četvrtine konzuma. Takođe je dodao da će, u narednom periodu, automatizacija biti izvršena i na preostalim toplotnim podstanicama što će, prema njegovim riječima, u značajnoj mjeri doprinijeti efikasnijoj i stabilnijoj isporuci toplotne energije.

 

About Author

Visits: 4