kiseonik-okupljanje

Povodom obustavljanja istrage Republičkog javnog tužilaštva u slučaju “kiseonik”, Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, i načelnici klinika koji su bili direktno angažovani u liječenju kovid pacijenata, obratili su se javnosti.

Naime, nedavno je obustavljena istraga Republičkog javnog tužilaštva u slučaju afere koseonik, koja se desila u jeku pandemije kovid 19, te koju je, kako kažu iz UKC-a, izazvao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, što je umalo dovelo do katastrofalnih posljedica po pacijente oboljele od ove pandemije.

Slavica Zeljković, načelnica Urgentnog centra, istakla je da je informacija o neispravnom kiseoniku došla kada su imali najviše pacijenata, odnosno u jeku pandemije korona, što je izazvalo paniku među pacijentima.

“Veliki broj njih je odbijalo da budu primljeni u bolnicu”, istakla je ona. Predrag Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane, istakao je da se ne smije zaboraviti činjenica da su imali posjetu svjetske zdravstvene organizacije te su dobili dobru ocjenu u jako uspješnom liječenju životno ugroženih.

“To znači da je kvalitet liječenja bio na zavidnom nivou, unatoč činjenici da se nalazimo u zemlji 30 godina poslije rata, koja je i dalje u tranzicionalnom periodu i u kojoj postoji samo jedna jedinica tipa intenzivnog liječenja nivoa tri”, pojasnio je on.

Mladen Duronjić, načelnik Klinike za plućne bolesti, istakao je da su pružali pacijentima najbolje uslove, a ovim kiseonikom liječili su i predsjednika, porodice i prijatelje.

Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti, kako kaže prošlo je kroz kliniku 30 000 pacijenata, a onda je došla informacija o lošem kiseoniku.

“Ovo je bacilo mrlju na našu kliniku i na naš rad i voljela bih da se to zaboravi, taj period je bio veoma težak”, kazala je ona, te dodala da su ljekari ponijeli ogroman teret.

Vladimir Urošević, načelnik Klinike za dječije bolesti, je istakao da niko nema pravo nekome da oduzme život, te da nam treba zdravo potomstvo. “Nije problem ako je neko pogriješio nego je problem da to prizna, gradonačelniče izvoli”, rekao je on.

Đajić, je istakao da je sada svima jasno da je ovo bio državni udar i da je Draško Stanivuković i tada znao da je kiseonik dobar.

“Već je svima jasno da je on zbog svojih interesa izazvao paniku i katastrofu. Pozivam sve zdravstvene radnike, porodice pacijenata, naše pacijente i sve časne građanine da se okupimo sada u četvrtak 19. oktobra u 16 časova na Trg Krajine, da se ovo više nikada ne dogodi”, rekao je on.

About Author

Views: 27