Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković smatra da gradonačelnik Draško Stanivuković odlukom u vezi sa javnom nabavkom za izvođenje nepredviđenih radova na izgradnji osnovne škole u naselju Ada-faza, vrijednosti oko 800.000 KM, “svjesno obmanjuje javnost”, te ga poziva da javnosti dostavi dokumentaciju o pregovaračkom postupku sa preduzećem “Graditelj”.

On traži da Stanivuković taksativno dostavi pozicije u tenderskoj dokumentaciji na osnovu kojih je išao u pregovarački postupak sa preduzećem “Graditelj”.

Ninković je na konferenciji za novinare u Banjaluci zatražio od Stanivukovića da javnosti dostavi građevinsku knjigu i dnevnik u kojima se vide zahtjevi izvođača ili investitora da se stavke koje je naveo moraju ispraviti.

– Ukoliko toga nema u dokumentaciji, koju je morao da potvrdi nadzorni organ, onda Stanivuković svjesno obmanjuje javnost i pokušava da 800.000 KM sebi strpa u džep –  tvrdi Ninković.

Ninković je naveo da je odluka o javnoj nabavci donesena 16. oktobra, uz objašnjenje koje to radove treba ponovo izvesti i riješiti određene probleme koji su se pojavili.

– Zamislite, iznos koji je za to potreban je 782.163 KM sa PDV-om, odnosno tačno 20 odsto od ukupnog iznosa projekta, to jeste onoliko koliko Zakon o javnim nabavkama dozvoljava da uđete u objavljivanje pregovaračkog postupka – rekao je Ninković.

On je naveo da se “nepredviđeni radovi” odnose na poskupljenje opeke za fasadu, prozorskih stakala, sredstva za realizaciju dvije učionice u prirodi, nabavku folije za hidroizolaciju krova, kao i ogradu oko dvorišta škole su stavke.

– Sve to što je navedeno već postoji u projektu – navodi Ninković i ističe da je Stanivuković tvrdeći suprotno pokušao da dobije “opravdanje za novi tender koji je raspisao sa istim izvođačem”.

Mandić o školi u Adi: Kompletan postupak je u skladu sa zakonom, svi izvedeni radovi bili su neophodni za normalno funkcionasanje objekta

Svi dodatni radovi prve faze izgradnje škole u Adi, zapravo su radovi predviđeni u drugoj fazi, što znači da će vrijednost izvođenja radova druge faze biti umanjena za ove radove, čime će ukupna vrijednost projekta ostati nepromijenjena.

Poručio je ovo u ime Odjeljenja za komunalne poslove Boriša Mandić, istakavši da  projekat ove škole ima svu neophodnu dokumentaciju, građevinsku i upotrebnu dozvolu.

– Projekat je izrađen od strane ovlaštenog projektanta, te da je isti revidovan u skladu sa zakonom. Riječ je o projektu na čijoj realizaciji je radio veliki Tim koji je bio u permanentnoj komunikaciji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske – rekao je Mandić, naglasivši da je ugovoren i stručni nadzor koji je pratio izvođenje radova i ovjerio svaku izmjenu.

Mandić je podsjetio da je riječ o integralnom projektu, koji se sprovodi u dvije faze – i to prva faza predviđa izgradnju školskog objekta, dok je u drugoj predviđeno vanjsko uređenje i izgradnja sportske sale i sportskih terena.

– Tokom izvođenja radova prve faze radova utvrđeno da je za dobijanje jedne funkcionalne cjeline neophodno uraditi i dodatne radove, a sve kako bi se obezbijedilo normalno i bezbjedno funkcionisanje objekta škole, te kvalitetno odvijanje nastavnih procesa. Tako je izvršeno popločavanje betonskom galanterijom površine 1436 metara kvadratnih, umjesto 394 metra kvadratna, koliko je prvom fazom ugovoreno. Takođe, odlučeno je i da se učionice na izvode u prvoj fazie zbog potrebe korištenja i ovih predviđenih sadržaja – rekao je Mandić.

Dodao je da je bilo potrebno uraditi i dodatnih 400 metara kvadratnih krova, te da je zbog sigurnosti djece i školskog objekta, u prvoj fazi, umjesto prednjeg dijela kako predviđa prva faza, privremenom ogradom ograđeno cijelo školsko dvorište.

Mandić je napomenuo da je Posebnim uzansama o građenju predviđeno kao uobičajeno odstupanje prilikom izvođenja radova u odnosu na projekat, posebno kada je riječ o složenim građevinskim objektima kao što je škola u Adi, iz kog razloga je i zakonom o javnim nabavkama predviđena mogućnost nabavke dodatnih radova u vrijednosti do 20% od vrijednosti osnovnog ugovora, a koji su tehnički neodvojivi od ovog ugovora.

U ime Grada Banje Luke Milada Šukalo istakla je da škola u Adi projekat u kojem je cijeli tim imao želju da napravi nešto bolje za našu djecu i obrazovanje u Banjoj Luci.

– Škola u Adi kruna svega onog što smo uradili za obrazovanje i riječ je o školi kakva do sada nije izgrađena u našoj državi, o školi koja svojim standardima i svime što je tamo urađeno predstavlja jedan zaista poseban projekat. Ono što pojedinci nazivaju „rupama“ zapravo su moderni amfiteatri predviđeni za nastavu na otvorenom, koju preporučuje i resorno Ministarstvo – istakla je ona.

Naglasila je da se cjelokupan tim trudio da se sve ono što je neophodno za normalno funkcionisanje objekta i nesmetan početak nove školske godine završimo u prvoj fazi radova, zbog čega su pojedini radovi iz druge faze završeni u prvoj fazi, te dodala da je poražavajuće da se veliki projekat poput škole u Adi koristi za dnevno političke svrhe, jer se stvara nelagoda i kod djece i kod roditelja djece, koja pohađaju ovu školu.

 

About Author

Views: 2