snsd-hdz

Novinare je zanimalo i šta ih spaja, šta razdvaja, kako gledaju na visoka politička pitanja poput NATO-a, odnosa prema Rusiji, OHR-u.

“Partnerstvo HDZ i SNSD je primjer kako BiH treba da funkcioniše. Nemamo isti stav o NATO, stav NSRS je vojna neutralnost. Mi smo za demilitarizaciju. Onoga trenutka kada gdin Šmit dobije podršku Savjeta bezbjednosti, te se završi procedura imenovanja, mi ćemo ga priznati, do tada ne. OHR nije odradio ono za šta je bio delegiran u BiH, izgubio je kredibilitet kada se svrstao na jednu stranu u BiH. Međunarodna zajednica ne treba birati strane, oni su bili partner, ne u rješavanju, već u pravljenju problema. Stav RS je i neutralnost što se tiče sukoba u Ukrajini. Naši bratski odnosi su važni u privrednom, kulturnom, pogotovo političkom životu. RS nikada neće biti za sankcije Rusiji”, rekao je Denis Šulić, predsjednik Mladih SNSD.

Njegov kolega Mato Lončar, predsjednik Mladeži HDZ-a, manje rječit.

“Nemamo identične stavove po određenim pitanjima u BiH. Stav HDZ-a je po svim pitanjima koje ste Vi postavili poznat i predsjednik Čović je naš stav po tim svim pitanjima iznosio nekoliko puta, nema potrebe da ga ja sada ponavljam. Naša zajednička inicijativa je da radimo na rješavanju problema svake mlade osobe bez obzira da li ona živjela u Banjaluci, Sarajevu, ili Mostaru”, rekao je Lončar.

Potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić osudio je napad na imovinu novinara u Banjaluci te poziva na hitno rješavanje ovog slučaja.

Pranjić je izrazio nadu da navedeni slučaj neće utjecati na rad novinara u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini te ustvrdio da sloboda izražavanja neće i ne može biti ugrožena prijetnjom i nasiljem.  Ipak za njega sporni zakoni nisu tako sporni: “Ne bih mnogo razgovarao o zakonima dok ne budu stvar razmatranja.”

Denis Šulić je istakao da je SNSD osudio napade na novinare, a da će se o zakonima u javnoj raspravi razgovarati.

Zatražio je da ne bude duplih aršina, ni po pitanju zaštite samo nekih novinara, ni po pitanju odnosa ka najavljenim zakonima, koje kako kaže imaju zemlje zapada pa i Njemačka, čija fondacija u Banjaluci organizuje aktivnosti protiv zakonodavstva koje ima zemlja koja je finansira.

“Mi u SNSD nikada nismo pozivali na šamaranje novinara, dok iz drugih političkih organizacija dobijemo video poruke da treba šamarati”, naveo je dodajući da je takve prijetnje uputio poslanik Nebojša Vukanović novinaru Zoranu Šarencu.

About Author

Visits: 71

Leave a Reply