drasko

Poštujući tradiciju i običaje, u sklopu obilježavanja praznika Duhovi, održan je defile kočija sa konjanicima koji su prodefilovali gradskim ulicama.

Uprkos kiši, veliki broj sugrađana dočekao je defile kočija i konjanika, koji se kretao se od Nove pijace prema Hramu Hrista Spasitelja.

U defileu je učestvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je rekao da je Banja Luka tokom dana uz molitvu, defile kočija i fijakera obilježila Duhovski utorak, baš onako kako se to nekada obilježavalo u našem gradu.

-Ovo je druga godina zaredom kako smo ovu tradiciju vratili na ulice našeg grada, a ove godine je obogatili dodatnim sadržajima u saradnji sa gradskom „Tržnicom“. Takođe, imali smo veći broj učesnika defilea, njih preko 30 sa više konjanika nego prošle godine – kazao je gradonačelnik.

Kako je kazao i ovom manifestacijom pokazalo se da znamo šta su nam korijeni i identitet našeg grada.

-Praznik Duhovi su jedini praznik, uz Božić i Vaskrs, koji se obilježava tri dana. Tim povodom imali smo više dešavanja u gradu i evo sve završili ovom velikom kočijadom. Svim učesnicima koji su došli iz više gradova sa ovih prostora i iz regiona, zahvaljujem se za učešće, a dobitnicima nagrada čestitam – kazao je gradonačelnik.

Upravo s ciljem očuvanja stare tradicije Grad Banja Luka i gradska „Tržnica“ priredili su ove godine bogat program u kojem su mogli uživati svi sugrađani i posjetioci.

Osim slavskog obreda, prigodnog programa i slavskog ručka, koji je bio upriličen na Novoj pijaci prije defilea, na ovoj lokaciji organizovana je i smotra kočija, kao i izbor pobjednika u sljedećim kategorijama: najljepši fijaker, najljepši komplet i najljepša tradicionalna konjska zaprega.

About Author

Hits: 3

Leave a Reply

%d bloggers like this: