drasko-4

Gradonačelnik Draško Stanivuković sastao se danas sa predstavnicima dnevnih centara, koji djeluju na području našeg grada, te je tom prilikom sa njihovim predstavnicima porazgovarao o onome što je urađeno i što je planirano da se radi u narednom periodu.

Tom prilikom, naglasio je kako Grad podržava rad ovih udruženja, te da će raditi na tome da finansijska sredstva koja gradska administracija već izdvaja – budu veća.

Grad Banja Luka izdvaja 358 hiljada KM za rad ukupno sedam udruženja koja se bave licima sa invaliditetom i djecom sa poteškoćama u razvoju. Važna je saradnja i podrška svim ovim udruženjima koja rade kvalitetan posao. Oni, svako u svom domenu rješavaju izuzetno bitna pitanja, što za nas kao instituciju mnogo znači. Važno je reći da imamo i prijateljsku saradnju. Ovo su teške životne teme prema kojima niko ne može i ne smije da bude ravnodušan – kazao je gradonačelnik.

Naglasio je i kako je podrška ovim udruženjima uvećana za 10 odsto, te da je to plan i za ovu godinu.

Iskoristio je priliku da najavi otvaranje novog centra. odnosno ustanove u skorijem vremenskom periodu.

-Danas ćemo otvoriti jedno važno pitanje koje se tiče jednog novog centra, koji će izrasti u jednu ustanovu, a koja treba da vodi računa o djeci onda kada roditelji odu na liječenje ili kada roditelja više ne bude. Treba da da imamo snažnu instituciju koja će da brine o ovoj djeci. Banja Luka, kao najveći grad Republike Srpske to mora da ima – to je imperativ. Tu stavku ćemo budžetirati za narednu godnu, jer je ova institucija nasušna potreba. Danas razgovaramo i tome da ova udruženja imaju na raspolaganju gradske prostore po povoljnim uslovima, po 90 posto pospusta – istakao je on.

U ime Udurženja građana „Zajedno“, obratila se Ružica Atanacković, koja je naglasila kako je ovo prvi put da su predstavnici udruženja imali priliku da se sastanu sa gradonačelnikom i razgovaraju o svim onim bitnim temama.

Počastvovani smo što se danas sastajemo sa gradonačelnikom. Ovo je prvi put da nas je neko od gradonačelnika pozvao na druženje i na sastanak. Danas imamo i radionicu korisnika dnevnih centara, gdje izrađujemo čestitke – kazala je ona.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici UG „Zajedno“, Servisni centar „Dajte nam šansu – Zvjezdice“, UG „Djeca svjetlosti, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima u Banjoj Luci – dnevni centar „Oniks“ Banja Luka, Ustanova socijalne zaštite Centar za specijalističke socijalne usluge  „Za majku i dijete“, te Udruženje „Nova generacija“ Banja Luka.

Sastanku je prethodila posjeta gradonačelnika Dnevnom centara „Moja luka“, u kojem borave djeca i omladina sa poteškoćama u razvoju.

Kako je naglasio, ova posjeta je od velikog značaja, jer samo tako svi mogu da se upoznaju sa izazovima sa kojima se članovi centra susreću.

Od velikog značaja bilo je posjetiti ovo Udruženje, jer na taj način možemo najvjerodostojnije da se upoznamo sa svim izazovima sa kojima se ono svakodnevno suočava, ali i da im pružimo dodatnu moralnu i finansijsku podršku. Za narednu godinu planiramo osnaživanje podrške kako ovom tako i svim ostalim dnevnim centrima koji djeluju na području našeg grada – kazao je gradonačelnik.

About Author

Views: 3