kljucevi-grada

U okviru obilježavanja „Nedjelje djeteta“, gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je „ključeve grada“ najmlađim Banjalučanima koji će simbolično tokom ove sedmice upravljati gradom.

Ključeve su ove godine preuzeli učenici drugog razreda Osnove škole „Ivo Andrić“, tačnije mala gradonačelnica Lena Stanković, koja je kazala da bi kao gradonačelnica voljela da se poprave školska igrališta.

Zajedno sa drugarima je poručila da djeca imaju pravo da se igraju i da budu srećna, ali i da budu dobra i da slušaju roditelje.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je ovo jedna lijepa tradicija, tokom koje simbolično naša djeca dobijaju ključeve grada u prvoj sedmici oktobra.

– Simbolično uručujemo ove ključeve sa porukom da naši najmlađi treba da budu svjesni, prije svega, činjenice da će u budućnosti oni da vode ne samo ovaj grad, nego cijelu Republiku Srpsku. Da su oni ti na koje polažemo sve nade. Želimo i da im ukažemo na to da kroz određena prava koja im simbolično dajemo kroz ove ključeve dobijaju i određene obaveze – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Danas, kako je kazao, hoćemo da kažemo djeci da se iskreno trudimo da uradimo najviše koliko možemo za njih.

– Da voditi Banju Luku znači brinuti o školama, vrtićima, određenim podrškama koje dajemo djeci i njihovim roditeljima. Iskreno i posvećeno, ali da iz svakog tog pravo mora da proizilazi jedna naša dužnost. To je zavjetna dužnost, što znači da čim si rođen u nekoj zemlji i čim od te zemlje dobijaš bepslatno školovanje i druga prava, onda treba da misliš kako taj dug da vratiš – rekao je gradonačelnik.

Zato je, kako ističe, jako važno da naučimo mlade generacije kako da čuvamo sve ono što ja naše, kako iskreno da vaspitamo našu omladinu da ne napušta zemlju kada je teško.

– Mnogo je ispravnije i lakše otići iz zemlje ako je u zemlji dobro, a da najmanje migracije van zemlje treba da budu u onom trenutku kada je zemlji teško i tada svi moramo da zasučemo rukave i da ovdje ostanemo. Svakodnevno o tome treba da pričamo našoj djeci, a istovremeno treba da se posvetimo našim učiteljima koji su prvi iza roditelja u vaspitanju djece – poručio je gradonačelnik.

Naime, povodom obilježavanja Dječije nedjelje, od 2. do 8. oktobra – već dvanaestu godinu zaredom Udruženje građana „Sva djeca svijeta“ i Gradska uprava organizuju jednu od najznačajnijih manifestacija posvećenih promociji djece i dječijih prava naše lokalne zajednice.

Povodom Nedjelje djeteta, Gradsku upravu će ove sedmice posjetiti i drugari iz JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Obilježavanje „Nedjelje djeteta“ provodi se u većini evropskih zemalja sa ciljem da se promovišu osnovni ciljevi. Konvencije UN o pravima djeteta.

About Author

Hits: 2

%d