gradiskaFoto: SRNA

Za srpske civile i vojnike iz zapadne Slavonije poginule u akciji “Bljesak” danas su na spomen-obilježja u Gradišci položeni vijenci i cvijeće.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, delegacija Narodne skupštine Srpske, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, vicekonzul Konzulata Srbije u Banjaluci, srpski predstavnici u institucijama BiH, rukovodstvo Gradiške i susjednih gradova i opština.Na spomen-obilježje vijence su položile i porodice Srba stradalih u zapadnoj Slavoniji, te predstavnici Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije, udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, te predstavnici gradskih udruženja i građana.

U svom obraćanju okupljenima, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je put spasa na rijeci Savi postao put nasilja i smrti, dodavši da je to najveća opomena. On je naglasio da su danas potrebni jedinstvo, kao i jačanje Republike Srpske i njenih institucija.Ovo je najveća opomena da trebamo biti budni uvijek i da buduće generacije grade mostove suživota i vodeći računa o identitetu”, istakao je Adžić u obraćanju na današnjem obilježavanju u Gradišci.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je u obraćanju da je važno da se podrži projekat vizuelnog arhiva srpskog stradanja jer svijet treba da vidi kolektivnu srpsku žrtvu i da su Srbi opet ti koji gledaju u budućnost.

“Ponosan sam što zajedno sa institucijama Srpske ovo radimo”, rekao je Stanivuković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Gradišci da se svake godine obilježava dan stradanja srpskog naroda u Slavoniji i svake godine paraju riječi da za zločine niko nije odgovarao.

“Važno je da smo odredili ovaj dan i okupljamo se kako bi dali počast žrtvama i pokazali da smo kao narod odgovorni. Da pozovemo na mir, odbacimo mržnju i iskažemo želju da gradimo budućnost”, rekao je Dodik u obraćanju na obilježavanju 29 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije u zločinačkoj operaciji Hrvatske vojske pod nazivom “Bljesak”.

Iz zapadne Slavonije je prije 29 godina u operaciji  “Bljesak” za samo 36 časova protjerano 15.000 Srba, a ubijeno 283 Srba, od kojih 107 civila među kojima i 12 djece.

Naime, Hrvatske oružane snage su pod kodnim nazivom “Bljesak” 1. maja 1995. godine izvršile agresiju na srpsku oblast Zapadna Slavonija, u sastavu Republike Srpske Krajine, u vrijeme kada je ova oblast bila pod zaštitom UN.

About Author

Views: 67