Đokić-spFoto:SRNA

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić rekao je da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN bila velika nepravda prema srpskom narodu i moglo bi duboko da poremeti stabilne odnose u BiH i regionu.

Đokić je rekao da je apsolutno neprimjereno da se Srbima kao stradalničkom narodu, koji se uvijek borio za slobodu protiv okupatora, pripisuju genocidne sklonosti i namjere.

“Uvijek smo bili za slobodu, jednakost, pravdu i zaštitu prava ne samo našeg, već i drugih naroda na ovim prostorima. Usvajanje ove rezolucije, iako je neobavezujuća i neće proizvoditi pravne posljedice, bilo bi suludo”, rekao je Đokić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je pozvao bošnjačke političke predstavnike da se oglase i jasno kažu da ne prihvataju to da je srpski narod genocidan.

Đokić je naveo da se Srbima ne smije nametati kolektivna krivica za zločin u Srebrenici, već da za nečasna djela treba da odgovaraju pojedinci ukoliko su počinili neka zlodjela.

On je rekao da je zločina u proteklom ratu evidentno bilo na svim stranama, ali da je žalosno što se samo o srpskim govori neobjektivno i glasno, posebno od haškog suda i drugih faktora.

Đokić je rekao da su Srbi ponosni na svoju borbu u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojoj su se očuvali na ovim prostorima, stvarajući Republiku Srpsku.

On je naveo da bilo kakve vrste sukoba i ratnog huškanja nisu model za rješavanje problema i političkih konflikata na ovim prostorima, već da je potreban dijalog.

Predsjednik SP-a je rekao da podržava održavanje srpskog sabora na kome treba razmotriti trenutni i trasirati budući položaj Srba.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Đokić je rekao da će se SP prijaviti za učešće na izborima u Brčko distriktu u skladu sa pravilima Centralne izborne komisije BiH jer, kako kaže, nemaju drugog izbora.

Kada je riječ o izborima u Banjaluci i eventualnoj podršci kandidatu SNSD-a za gradonačelnika Nikoli Šobotu, Đokić je rekao da o tome nisu još odlučili, ali da je logično da se na tom planu ispoštuju postojeći koalicioni odnosi i dugogodišnja saradnja.

Kada je riječ o stanju u Rudniku i termoelektrani “Ugljevik”, Đokić je u svojstvu ministra energetike i rudarstva Srpske rekao da na tom planu ne postoje razlozi za bilo kakavu uznemirenost, kao i da se tamo nesmetano odvija proces rada od rudarske proizvodnje do obezbjeđivanja dovoljnih količina uglja i rada termoelektrane.

“Ta termoelektrana samo na ovim ležištima uglja može bez ikakvih problema da obezbijedi dovoljne količine tog energenta za više od 20 godina rada”, rekao je Đokić.

SRNA

About Author

Views: 18