dodik-nvo-zakonRec Production

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da svako u Srpskoj ima pravo da izražava svoj stav, kao što vlast ima pravo da reguliše društvene oblasti, pa i rad nevladinih organizacija.

Dodik je rekao da vlasti Srpske nemaju namjeru da onemoguće rad nevladinih organizacija, da ih sprečavaju i bilo koga proganjaju, već od njih traže da, kao i drugi subjekti koji to moraju, uz izvještaje dostavljaju podatke o svom poslovanju i radu.

“U svim zemljama takozvane velike demokratije postoje slični propisi. Čak i briselska administracija priprema da do Nove godine predoči jedno takvo rješenje za EU. Samo u Republici Srpskoj, ako se želi tako nešto učiniti, onda nas pokušavaju omesti”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, govoreći o protestima civilnog sektora zbog novog zakona o nevladinim organizacijama.

Dodik je ukazao da je možda riječ o navici tih organizacija da imaju apstraktnu zaštitu Amerike ili neke druge zemlje Zapada koje žele da to ostane tako.

“Mi želimo da uredimo taj sektor, a ne da sprečavamo stavove i mišljenja i to niko neće spriječiti, ali će se morati znati odakle i kako se ko finansira. Jedno je ako ta sredstva primate od stranih evidentiranih subjekata koji su protiv Srpske, a sasvim je drugo ako ste Boračka organizacija i primate to iz budžeta i ne mogu vas prihvatiti kao subjekta koji može uopšte aplicirati za ta sredstva”, naveo je Dodik.

Kada je riječ o novom zakonu o nevladinim organizacijama, Dodik je precizirao da on odražava sublimat onoga što su uradile SAD još 1936. godine prošlog vijeka uz dvije dopune koje su doprinijele pooštravanju i čak kaznama zatvora i deportacije i mnogo čemu drugom čega nema u Srpskoj.

“Kada smo im ukazali da to predstavlja njihovo rješenje, Ambasada SAD u BiH je izdala saopštenje u kojem su naveli da `to postoji u SAD, ali da ne preporučuju drugim vladama da takve zakone donose`”, rekao je Dodik.

Pošto oni to ne preporučuju, naveo je Dodik, Srpska će ipak da uradi tako nešto.

“Znam da će se u nekim zemljama EU donijeti još rigoroznije zakone o nevladinim organizacijama. Očigledno je što se tiče Evrope da je vrag odnio šalu kroz haos koji se plasira na taj način”, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da nema društva koje je ostvarilo apstraktnu slobodu, kako to Amerika i EU žele da predstave ovdje.

“To kod njih nije tako, pa ne može ni ovdje. Moja sloboda je ograničena vašom slobodom bilo ko da ste, vaša sloboda je za mene ograničenje i moje slobode. Nemoguće je da ljudi mogu da rade šta hoće, da neargumentovano iznose laži ili omalovažavaju. To ne pripada normalnom ljudskom ponašanju, ma kako to izgledalo”, rekao je Dodik.

Ovo nije udar na demokratiju, istakao je Dodik, jer ona podrazumijeva upravo da se svi okupe oko istih vrijednosti i rješenja, a ne da jedni imaju više, a drugi manje prava.

“To nije demokratija”, zaključio je Dodik.

About Author

Visits: 5