Igor-Crnadak-PDP-pres-palata-foto-Sinisa-Pasalic-ringier

Rekao je ovo na današnjoj konferenciji za medije ispred Palate predsjednika Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističući da se danas navršava osam mjeseci od usvajanja zakona, a još uvijek nijedna odluka Ustavnog suda BiH nije odbijena od strane sudova ili bilo koje druge institucije u Republici Srpskoj, a strane sudije se i dalje nalaze u Ustavnom sudu.

Opet se pokazuje da je PDP bio potpuno u pravu. Apsurd svih apsurda i šlag na tortu svih obmana je informacija koju je nedavno na uvid javnosti dala predsjednica Ustavnog suda BiH, da je prije nekih mjesec predsjednik SNSD Milorad Dodik, koji sjedi u zgradi iza tako što je oteta pobjeda na izborima, predao apelaciju Ustavnom sudu BiH. Da li treba išta više oko ovoga reći? Dakle, predao je apelaciju onom sudu za koji je NSRS usvojila zakon da neće provoditi njegove odluke. Najdirektniji i najteži mogući dokaz koliko se ne poštuju naše institucije, koliko se gazi NSRS i koliko se gazi narod koji je birao ljude u NSRS – rekao je Crnadak.

Kaže da se postavlja pitanje i zašto nema zakona o nepokretnoj imovini.

To je još jedno poigravanje. 26. septembra kao grom iz vedra neba čuli smo vijest da SNSD iz hitne procedure povlači ovaj zakon i da će ga na sljedećoj sjednici, nakon dorade, vratiti. Bilo je sjednica, ali baš ta sljedeća sjednica nikada nije došla. Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske i dalje nema, kao što nema ni odgovora zašto ga nema. Ali ta nepokretna imovina polako nestaje. Ne rasparčavaju je ni OHR, ni američka ambasada, nego SNSD. Imamo primjer Jahorine, gdje su preko 50 dunuma zemlje dodijelili jednom od lokalnih funkcionera SNSD – podsjetio je Crnadak.

Govoreći o spoljnoj politici Republike Srpske, rekao je da su Republika Srpska i njeni funkcioneri u najvećoj međunarodnoj izolaciji od kad postoji Republika Srpska.

– Nema niko ništa protiv posjeta Rusiji i Bjelorusiji, ali zašto se sada, tri sedmice prije odluka o otvaranju pregovora delegacije Republike Srpske nisu razmilile po Evropi, jedna u Rim, jedna u Berlin, Pariz, Brisel, da lobiraju za naše interese i nastavak evropskog puta, ako je to i dalje naš cilj? Zašto nije delegacija Republike Srpske bila 26. februara u Njujorku, na zajedničkom podizanju srpske i američke zastave i uspostavljanju Dana prijateljstva srpskog i američkog naroda? Njihova djeca studiraju u NATO zemljama, a oni tamo idu u šoping, na ljetovanja, na zimovanja, dok ovdje prave cirkus. Je li to fer prema našem narodu? – pita Crnadak.

Kaže da je nejasno zašto se Dodik nije sastao sa predsjednikom Crne Gore.

About Author

Visits: 4