drasko

Gradonačelnik Draško Stanivuković predao je Narodnoj skupštini Republike Srpske inicijativu za izmjenu Zakona o stvarnim pravima, kojom bi bilo omogućeno da porodice sa četvoro i više djece, mladi bračni parovi i porodice poginulih boraca dobiju besplatne placeve za gradnju stambenog objekta.

– Zaista je riječ o jednoj životnoj inicijativi za koju sam uvjeren da nema pristojnog čovjeka koji ne bi stao svim srcem uz ovako nešto – kazao je gradonačelnik.

Napomenuo je da je Banja Luka postala preteča više politika podrške građanima.

– Toliko nam se žuri da uradimo dobro, toliko nam se žuri da postignemo dobrih rezultata da jednostavno prevazilazimo okvir same Banje Luke kao lokalne samouprave. Što znači, da bi inicjative i ackije uspjele potrebo je da se mijenaju zakoni – naveo je gradonačelnik.

Podsjetio da je prije godinu dana na istom ovom mjestu stajao odnosno da je tada predao inicijativu za izmjenu Zakona o legalizaciji.

– Bili smo prva lokalna samouprava koja je bila spremna da pruži besplatnu legalizaciju da se odrekne 15 milona KM potencijalnih prihoda. To smo ostvarili i danas smo došli da mijenjamo Zakon o stvarnim pravima, koji nas ograničava u jednoj plemenitoj namjeri, a to je da dijelimo, poklanjamo, dajemo besplatno placeve porodicama sa četvoro i više djece, mladim bračnim parovima i porodicama poginulih boraca – naglasio je gradonačelnik.

Prvenstveno, kako je kazao – imamo dosta višečlanih porodica, kojima nažalost nije riješeno stambeno ptanje, a ovo je jedinstvena prilika da se to uradi.

– Osim višečlanih porodica, besplatne placeve, uz besplatne građevinske dozvole, želimo da damo mladim bračnim parovima. Mladi su nam budućnost i to nam je prijeka potreba – kazao je gradonačelnik.

Ističe da je potrebna samo izmjena jednog člana Zakona o stvarnim pravima, te je pozvao sve narodne poslanike i rukovodtsvo Skupštine da ova životna tema ide u proceduru po hitnom postupku.

– Imamo i Zaključak Skupštine Grada da ova incijativa ide ne samo od mene kao gradonačelnika nego i od odbornika. Jedini smo u regionu koji su uspjeli da imamo sve ove politke podrške vrijedne desetine miliona KM, na šta sam ponosan – istakao je gradoačelnik.

Značajne su uštede koje porodice imaju, kako je naveo – mjerama Grada, navodeći da sumirajući besplatne građevinske dozvole i placeve – to je preko 50.000 KM ušteda po porodici.

– Što znači da za sve te stvari koje porodice više ne plaćaju, tim ušteđenim parama mogu da naprave kuću. Za te kuće ćemo da pravimo potrebnu infrastrukturu i daćemo besplatne priključke, a oni koji budu htjeli dobiće i besptalan projekat za tipsku kuću – poručio je gradonačelnik.

Naveo je da Banja Luka već ima spremnih hiljadu placeva koje može dati i da riječ o zemljištu u prigradskim naseljima na loakcijama gdje je planskim dokumentima i predviđena gradnja kuća.

– Gradimo jednu zdraviju i humaniju porodicu, da se naša prigradska naselja šire i postaju ljepša – zaključio je gradonačelnik.

Predsjednik Udruženja „4+“ Jovan Radovanović istakao je da je predaja inicijative jedan dobar potez i veliki iskorak za višečlane porodice.

Već više od 15 godina zagovaramo priču i tražimo načine za stambeno zbrinjavanje porodica i ovo je zaista veliki iskorak. Uradili smo bazu podataka i na terenu obišli brojne porodice i tom prilikom utvrdili da brojne porodice nemaju adekvatne uslove za život, no sa ovom inicijativom i besplatnim građevinskim dozvolama učinjen je veliki korak naprijed – istakao je Radovanović

About Author

Views: 10