vidikovac-2

Srijeda, 29.11.2023., 15:45

Pogled na Banjaluku najljepši je sa Banj brda, zbog čega ćemo izgradnju vidikovca na ovoj lokaciji završiti s proljeća i posjetiocima omogućiti osjećaj kao da im je Banjaluka na dlanu.

Poručio je ovo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je sa saradnicima obišao radove na izgradnji vidikovca na Banj brdu.

Kako je kazao riječ je o jednom velikom projektu vrijednom preko pola miliona KM, kroz koji će biti izgrađen prostor površine 250 metara kvadratnih na lokaciji sa koje se pruža čaroban pogled na grad.

– Zaista je riječ o jednom masivnom izdanju i prostoru na kojem istovremeno može stajati 200 ljudi. Uz posebnu ambijentalnu rasvjetu ovo će zasigurno učiniti Banj brdo atraktivnijom lokacijom – rekao je Stanivuković.

Osvrnuvši se na sam izbor idejnog rješenja, gradonačelnik je rekao da su projektanti prilagodili rješenje samoj lokaciji i tlu, vodeći računa da se pri samoj izgradnji ovog vidikovca sačuva svako drvo.

Takođe, Stanivuković je dodao da su u toku i pregovori o sanaciji Spomenika na Banj brdu, te najavio da je u planu izgradnja novih staza do Banj brda.

– Nakon što smo uredili šetalište od Gradskog do Zelenog mosta, planiramo da uredimo obale Vrbasa na dijelu od restorana Alibaba do plaže u Srpskim Toplicama i dalje prema Vrućici što će na biti tri do četiri kilometra uređenog šetališta uz Vrbas, a što do sada nismo imali. Dalje, plan je da uredimo i staze koje vode od Vrućice do Banj brda – rekao je Stanivuković

Boriša Mandić iz Odjeljenja za komunalne poslove istakao je da gradska administracija od 2022. godine aktivno radi na projektu izgradnje vidikovca na Banj brdu, te da se nakon uspješno oknčanih svih neophodnih procedura i izbora izvođača pristupilo radovima.

– Već neko vrijeme intenzivno smo sprovodili sve neophodne pripremne radove, a s obzirom na to da je riječ o metalnoj konstrukciji, dobar dio radova izvodi se u radioni. Metalna konstrukcija skoro je gotova i u skladu sa vremenskim uslovima, pristupiće se montaži – rekao je Mandić, te dodao da bi Banjalučani i svi posjetioci već s proljeća mogli uživati na novom vidikovcu.

Kako je pojasnio, riječ je o konstrukciji dužine 35 metara koja je u odnosu na saobraćajnicu nadvišena oko 15 metara, što će po okončanju svi radova zaista pružiti jedinstven pogled na grad.

– Iako je Banj brdo zaista predivno, ovaj vidikovac zasigurno će doprinijeti atraktivnosti ovog dijela našeg grada. Osim toga imamo u planu da s proljeća uradimo i nove staze i na taj način našim sugrađanima i svim posjetiocima pružimo i dodatne sadržaje na ovoj lokaciji. Nakon toga svakako ostaje da se sprovede projekat restauracije i sanacije Spomenika palim Krajišnicima- rekao je Boriša Mandić.

About Author

Visits: 7