ujedinjena-srpska

U Stanarima je danas održana Konstitutivna sjednica Glavnog odbora Ujedinjene Srpske na kojoj je jednoglasno usvojena Deklaracija o zaštiti Ustavno-pravnog statusa Republike Srpske i pravu srpskog naroda na samopredjeljenje, u skladu sa evropskim i poveljama UN.
Deklaracija, koja ima 11 tačaka govori da je Republika Srpska ustavnopravni i međunarodnopravi entitet, koji je opredjeljen za mir, sa jedinstvenom i neotuđivom teritorijom i nadležnostima utvrđenih Ustavom.

U njoj se osuđuje neustavna djelovanja Ustavnog suda BiH ali i drugih institucija koje pokušavaju da naruše ustavnopravni poredak Republike Srpske. Takođe, oštro se protivi bilo kakvom pokušaju oduzimanja imovine Republici Srpskoj i njenom pretvaranju u državnu imovinu BiH.
Deklaracija poziva na što skorije usvajanje Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim će se regulisati djelovanje ove institucije.
Ujedinjena Srpska poziva međunarodnu zajednicu da uskrati podršku Kristijanu Šmitu, koji nije izabran za visokog predstavnika u skladu sa propisanom procedurom.
Predsjednik Ujedinjene Srpske dr Nenad Stevandić je tom prilikom istakao da se usvajanjem ovog dokumenta pokazuje da Srpska ima alternativu, budući da su nastavljeni protivpravni napadi na teritorijalni integritet Republike Srpske, njenu imovinu i ustavni kapacitet, oličeni u nelegalnom djelovanju visokog predstavnika i neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH.
– Našu politiku širimo za svakog čovjeka i to ćemo, vjerovatno, predložiti kao neke akte na Narodnoj skupštini Republike Srpske i na vladajućoj koaliciji, a ponudićemo ih i kolegama iz opozicije koje imaju državotvoran osjećaj da pokažemo da imamo pravo da koristimo povelju UN, kao i evropske konvencije koje narodu koji ima svoju vlast na terirotiji garantuju pravo na samoopredjeljenje – rekao je predsjednik. Stevandić
Prema njegovim riječima, na Kosovu je “progledano kroz prste” bez referenduma i bez ikakvih ozbiljnih odluka, a Srpsku pokušavaju da sputaju pod mnogo gorim uslovima.
– Mi ne rušimo ustavni poredak BiH, želimo da živimo u dejtonskim ustavnim principima, ali ukoliko neko narušava te principe i želi da nas ugrozi, moramo da pokažemo da imamo alternativu – istakao je Stevandić.

About Author

Views: 6