rest-art

Raznovrsnošću stilova i bogatstvom detalja, srpska narodna nošnja otkriva priču o prošlosti, tradiciji i identitetu srpskog naroda. Stoga ju trebamo pokazati i prikazati. Upravo vođeni ovom idejom u RKUD “Pelagić” u Banjaluci osmislili su prvu reviju narodnih nošnji

– Uzimajući u obzir kako je malo pažnje posvećeno našoj narodnoj nošnji, a opet koliko je ona zaista bitna za našu tradiciju, odlučili smo se, po uzoru na slične revije iz Srbije i Hrvatske, da ju i mi po prvi put organizujemo u Banjaluci, pa da našim sugrađanima pokažemo kako je to zaista nekada bilo, širom BiH a i u državama koje nas okružuju – kaže Aleksandar Dragić, koreograf i umjetnički rukovodilac u RKUD “Pelagić” iz Banjaluke.

Cilj ove priče je sačuvati našu tradiciju, kažu u “Pelagiću” navodeći da su se za nju dugo pripremali kako bi sve proteklo onako kako su  zamislili.

– Cilj u stvari jeste da očuvamo naordnu nošnju, zato i jesmo stavili naziv revije rest.art što u prevodu znači da je to nešto što je preostala umjetnost, a narodna nošnja svakako jeste umjetnost tako da želimo da edukujemo naš narod u tradiciji i da sve podignemo na malo veći nivo – dodaje Dragić.

Na poziv domaćina, posjetiocima revije predstavilo se HKUD Hercegovac koje pokriva četiri lokalne zajednice: Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje i Grude. Predstavili su se narodnim nošnjama iz ovog dijela zapadne Hercegovine.

–  Predstavljamo se sa muškom i ženskom narodnom nošnjom, koja je nošena za vrijeme Austro-Ugarske. To je narodna nošnja koja se nosila na području opštine Grude, a  nosili su je mladići i djevojke u posebnim prilikama – kaže Ivan Barać, umjetnički rukovodilac HKUD Hercegovac.

Ovakve revije su odlična prilika da se ukaže na ogromno bogatstvo koje imamo. Našu tradiciju i običaje moramo njegovati i ovakve događaje organizovati što češče u cijeloj Republici Srpskoj, poručio je to narodni poslanik Nebojša Drinić, koji je prisustvovao prvoj reviji narodnih nošnji u Banskom dvoru.

– Posebno sam srećan što je to u Banjaluci, što je prva revija, vjerujem da će zaživjeti, da će mnogi prepisati od nas, pa da ćemo imati ovakve i slične revije u svim dijelovima Republike Srpske,  BiH i Srbije. Jako je važno da imamo tu svijest, da ne smijemo izgubiti tu nit između prošlosti,  sadašnjosti i naravno budućnosti,  sve ono što nas očekuje, a moramo da uvažimo i ono što su nam naši preci ostavili. Moramo biti dostojni potomci – zaključio je na kraju  Drinić. 

About Author

Hits: 117

%d