doncic-trivic

Na današnjoj pres konferenciji koju su održali Jelena Trivić i Radislav Dončić, predsjednica Narodnog fronta iznijela je jasne podatke o zaduženosti Republike Srpske i Federacije BiH, gdje je jasno da je relativna zaduženost Srpske, nažalost, dvostruko veća od one u Federaciji.

Trivićeva je navela da, prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, ukupan javni dug Republike Srpske iznosi 6 milijardi i 250 miliona dok ukupan javni Dug FBiH iznosi 6 milijardi i 395 miliona, a da BDP u Srpskoj iznosi 14,5 milijardi a u FBiH 29,3 milijarde KM, pa kada se to stavi u odnos, učešće duga u BDP u Republici Srpskoj iznosi 43%, dok u FBiH ono iznosi 21,8%.

– Povodom izjave da će prije bankrotirati Njemačka nego Republika Srpska, svaki komentar je suvišan. Ono što bi svako ko se iole razumije u međunarodne ekonomske odnose morao da zna, jeste da recesija koja se nazire u Njemačkoj ne bi trebala nikoga da raduje u Republici Srpskoj, jer je Njemačka naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner, sa kojom čak imamo pozitivan spoljnotrgovinski bilans. Bilo koja vrsta pada ekonomske aktivnosti u Njemačkoj odraziće se na naša izvozna preduzeća koja su ujedno najzdraviji dio naše privrede. Svaki pad tražnje u Njemačkoj znači pad tražnje i za našim izvozom, a Njemačka vuče za sobom i druge evropske zemlje na koje smo takođe naslonjeni kroz spoljnotrgovinsku razmjenu i na evropska tržišta plasiramo preko 70% našeg izvoza – osvrnula se Trivićeva na izjavu Milorada Dodika.

Ona je istakla da je investiciona klima u Srpskoj zarobljena ukupnim nepovoljnim političkim ambijentom i da je nivo stranih investicija u Srpskoj na nivou statističke greške, te da, nažalost, i ono investicija što dođe u BiH, završi uglavnom u drugom entitetu.

– Smatramo katastrofalnim izjavu lažnog predsjednika da je Dejton mrtav, jer je to rad usmjeren ne samo protiv BiH, nego i protiv Republike Srpske. Pozivamo CIK predsjednika da ako je muško, nek ode na sud i pojavi se na procesu koji je sam izrežirao i da se prestane kriti iza naroda. Ostajemo pri stavu da je taj proces na Sudu BiH njegova lična stvar, u koju se sam upetljao i da bilo kakav epilog tog procesa ne treba vezivati sa sudbinom Republike Srpske – dodala je Trivićeva.

Ona je prokomentarisala i aktivnosti Narodnog fronta: „Uspješno smo završili formiranje gradskih i opštinskih odbora u sledećim gradovima: Trebinje, Gacko, Gradiška, Bratunac, Brod, Srbac, Zvornik, Rudo i Višegrad. Za nekoliko dana ćemo formirati Gradski odbor Banja Luke, gdje smo rekli da će Narodni front dati svog najjačeg kandidata koji može da pobijedi sve kandidate sa druge strane, ma koliko ih bilo; od ovih gore pobrojanih opština, želim da istaknem da ćemo u Bratuncu imati svog kandidata, kao i u Rudom i moguće u Višegradu, a danas smo ovdje i da zvanično najavimo kandidaturu Radislava Dončića za Gradišku.“

Od danas sam i zvanično kandidat za gradonačelnika Gradiške ispred Narodnog fronta. Već predugo Gradiškom vlada SNSD, a pojedinci su, iz njihovih redova, stekli veliko bogatstvo za to vrijeme. Gradiškom vladaju bahatost, arogancija, ucjene i krajnje je vrijeme da to zaustavimo – izjavio je Radislav Dončić na pres konferenciji.

Dončić tvrdi da je zahvaljujući lošoj politici SNSD-a Gradiška izgubila milionske projekte za uvođenje kanalizacioni sistem i prečišćivače.

– Sa timom stručnih ljudi, radićemo na poboljšanju uslova života građana Gradiške. Stvorićemo bolju klimu za privrednike i poljoprivrednike. Pred građane ćemo izaći sa jasnim programom oporavka privrede i boljeg života – zaključio je Dončić.

About Author

Visits: 0