Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković zatražio je da se rješavanje pitanja radnika preduzeća „Akvane“ po hitnom postupku stavi na dnevni red ili da se tokom dana zakaže još jedna vanredna sjednica.

– Nevjerovatno je da smo se našli u situaciji da odbornici neće već osam mjeseci da stave na dnevni red i raspravljaju o pitanju rješavanja pitanja radnike Akvane, koji zbog akumuliranih dugova za poreze i doprinose nemaju zdravstveno osiguranje – poručio je Stanivuković, dodavši da je za rješavanje ovog problema potrebno izvršiti reprogram duga.

Istakavši da pitanje zdravstvenog osiguranja nije političko već životno pitanje, gradonačelnik je zatražio da se ovo pitanje već danas hitno stavi na dnevni red vanredne sjednice.

Podsjetio je da je riječ o akumuliranom dugu u iznosu od 1,2 miliona KM koji su napravili direktori iz SNSD-a tokom svog upravljanja preduzećem „Akvana“ .

-Paradoks je da su protiv uvrštavanja ove tačke na dnevni red bili odbornici SNSD-a – kazao je on, te iskoristio priliku da zahvali svim ostalim odbornicima koji su pokazali volju da se o ovoj tački raspravlja.

Dodao je da neće odustati od borbe da radnici „Akvane“ konačno dobiju svoje zdravstvenu zaštitu, kao svoje osnovno ljudsko pravo.

-Minimum koji tražimo je da  pitanje radnika Akvane mora već danas biti stavljeno na dnevni red, jer ovi ljudi nemaju zdravstvenu zaštitu. Ovo ponašanje je apsolutno odsustvo empatije prema ljudima koji mjesecima nemaju plaćene poreze i doprinose, zbog čega im je uskraćena i zdravstvena zaštita – zaključio je on.

Direktor preduzeća „Akvana“ Svetislav Lazić istakao je da je apsurdno i nedopustivo da radnici nemaju zdravstveno osiguranje.

-Ovo je apsurdna situacija, jer, uprkos tome što uredno izmirujemo sve tekuće obaveze, radnici Akvane nemaju obezbijeđeno zdravstveno osiguranje. Problem nam predstavlja akumulirani dug od ranije – istakao je Lazić, pojasnivši da zbog toga osiguranje nemaju ni radnici, a samim tim ni djeca radnika.

On je pozvao sve odbornike da podrže ovu odluku i daju saglasnost da se riješi ovaj problem.

Bojan Pećanac, odbornik SNSD-a, istakao je da je došlo do određenih nesporazuma u vezi sa Akvanom.

Skupština grada nikada nije bila kočnica u rješavanju ovih problema, ali danas nismo dobili potrebnu dokumentaciju – rekao je Pećanac, te dodao da se danas i obratio zaposlenima “Akvane” u želji da se ovaj problem riješi sistemski.

Prema njegovim riječima, svima je u interesu da radnici imaju redovne plate i uplaćene doprinose.

About Author

Views: 0