drasko-stanivukovic

Radovi na uspostavljanju novog režima jednosmjernog saobraćaja u centru grada, koji će u funkciji biti od ponedjeljka, 4. novembra su u toku, a gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da će novi režim u potpunosti zaživjeti kada bude završena najveća kružna raskrsnica kod zgrade „Ekvatora“.

Gradonačelnik je, zbog uvođenja novog režima saobraćaja, uputio molbu svim sugrađanima i vozačima da od ponedjeljka za dodatni oprez i pažnju.

-Svima nam je potrebno da steknemo nove navike. Decenijama je u ovom dijelu grada bio dvosmjerni saobraćaj, a sada dobijamo nešto potpuno drugačije te je potrebno da vozimo nešto opreznije. Uz podršku pripadnika MUP Republike Srpske koji će usmjeravati saobraćaj, ali i edukovati učesnike u saobraćaju potrebno je da u sticanju nove saobraćajne navike učestvujemo svi i pomognemo ovom projektu da zaživi – naglasio je on prilikom obilaska radova.

Gradonačelnik je dodao da će u centru grada biti postavljeni novi semafori, koji će u značajnoj mjeri doprinijeti boljem protoku saobraćaja.

-Ugrađujemo i pametne semafore, jedan smo postavili prema Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske za lakši prolazak vozila hitne pomoći i vatrogasnih vozila. Novi semafori u centru grada opremljeni su kamerama koje će detektovati gužve i u skladu s tim adaptivno regulisati saobraćaj – pojasnio je Stanivuković.

-Siguran sam da će ovaj veliki projekat donijeti Banjaluci brojne benefite u saobraćajnom smislu. Ovo je veliki iskorak jer Banjaluku vidimo kao veliki grad. Sve radove na uvođenju jednosmjernog saobraćaja završićemo do nedjelje, a već od ponedjeljka ovo bi trebalo da bude jedna nova i jedna bolja Banjaluka – poručio je gradonačelnik tokom obilaska radova.

Dodao da je rađeno više studija u vezi sa ovim projektom vrijednom oko dva miliona KM, te da su konsultovani stručni ljudi iz zemlje i regiona.

-Ulica kralja Petra I Karađorđevića, kao žila kucavica grada, će uvođenjem jednosmjernog saobraćaja dobiti svoj puni kapacitet i biće maksimalno iskorištena što će rasteretiti druge ulice i doprinijeti boljem protoku saobraćaja. Ovim konceptom saobraćajne revolucije – najduže jednosmjerne ulice sa biciklističkim stazama, te odvojenom trakom za javni prevoz svi su na dobitku, jer i taksisti, vozači i biciklisti i pješaci dobijaju više. Iako je naš plan bio da sve bude završeno i ranije, radovi su, zbog političkih opstrukcija, prolongirani, što je prolongiralo i saobraćajne gužve na ovoj lokaciji – istakao je Stanivuković.

U ime Odjeljenja za saobraćaj i puteve Milenko Džever istakao je da se ovog vikenda aktivno radi na implementaciji novih saobraćajnih mjera, kojim će biti uspostavljen novi jednosmjerni režim saobraćaja.

-Novi režim biće u funkciji već od ponedjeljka, a uporedo s tim mi nastavljamo sa aktivnostima prilagođavanja i usklađivanja saobraćaja i semaforskih uređaja na ostalim raskrsnicama. Osim toga biće obilježena i dva nova autobuska stajališta u Vidovdanskoj ulici i to jedno kod Parka „Petar Kočić“ i drugo u blizini Skupštine preko puta Paskuline ciglane– kazao je on, te dodao da je javnost već informisana o izmjenama trasa gradskih i prigradskih linija.

Bicikli i javni događaji

Osvrnuvši se na opredjeljenje Grada da promoviše alternativne vidove prevoza, gradonačelnik je najavio da će do kraja godine Banjaluka dobiti i električne bicikle sa 27 novih stajališta.

-Naš plan je da glavnu gradsku saobraćajnicu više ne zatvaramo za saobraćaj, te da sve velike javne događaje od sada pravimo u Gajevoj ulici ili na novom trgu kod Sportskog kompleksa, jer želimo da na drugi način razvijamo naš grad. Ovo će biti jedna nova savremena Banjaluka – zaključio je on.

About Author

Views: 15