Rotari klub

Predsjednik Rotari kluba “Banja Luka” Prof. dr Milan Mataruga tradicionalno je darivao roditelje dvanaest beba rođenih 23. februara u Banjoj Luci iznosima od po 100 KM. Tom prilikom istakao je uvjerenje da će ovaj  simbočni poklon i mala ljudska pažnja doprinijeti budućem zadovoljstvu, zdravlju i radosti njihovih porodica. Pored toga, zahvalio se osoblju klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra na profesionalnosti i susretljivosti prilikom današnje posjete, te im poželio mnogo poroda u budućnosti.

Zašto 23. februar i zašto Rotari klub “Banja Luka”?

Odlukom Ujedinjenih nacija (UN) 23. februar se obilježava kao Svjetski dan razumijevanja i mira. Izabran je zato što je 23. februara 1905. godine održan prvi sastanak prvog rotari kluba u Čikagu. Rotari je, uz UNICEF, najveća humanitarna organizacija priznata od strane UN-a. Danas  gotovo da nema države u kojoj ne djeluje neki rotari klub, a rotari zajednica broji više od 1,4 miliona članova širom svijeta. Rotari je u svijetu najprepoznatljiviji po svojoj globalnoj akciji suzbijanja opasnog i vrlo zaraznog virusa dječje paralize, te je zahvaljujući upravo rotariju taj virus danas praktički iskorijenjen, odnosno nalazimo ga samo još u dvije države (tek u sporadičnim slučajevima).

Rotari klub „Banja Luka“ je osnovan 1934. godine, a nakon što mu je rad prekinut 1941. godine aktivnosti su obnovljene 1999. godine. Ovaj klub je prepoznat po svom istaknutom angažmanu u humanitarnom djelovanju prema ugroženim društvenim grupama, podršci najboljim i po rotarijanskom humanitarnom balu. Tradicionalno, svake godine klub daruje sve bebe rođene 23. februara u Banjoj Luci, pa tako i ove godine!

About Author

Hits: 98

Leave a Reply

%d bloggers like this: