subvencije

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je danas ugovore o dodjeli subvencija za samostalne preduzetnike koji imaju do pet zaposlenih, kao i subvencije poslovnim subjektima za povećanje produktivnosti i podrška izvozu.

Tom prilikom on je podsjetio da Grad Banja Luka ukupno izdvaja oko 1,5 miliona KM subvencija, dok će kroz ove dvije linije biti dodijeljeno 640.000 KM.

– U današnjem vremenu je izazovno raditi i opstati, zbog čega je gradska administracija pronašla modalitet da  sredstva raspodijeli domaćinski i da podrži što veći broj malih preduzetnika. Imamo rekordan broj prijava, što pokazuje da je u poslovnoj zajednici evidentno interesovanje za ovo što radimo. Nastojali smo da podržimo sve aplikante, te da ih na taj način podržimo i ohrabrimo da nastave da rade i posluju. Uz to se trudimo da unapređujemo linije subvencija kako bi svako dobio šansu – istakao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je izrazio nadu da će ovi poslovni subjekti sa ovom podrškom poslovati bolje, a i svojim primjerom postaknuti i druge da pokrenu svoje biznise.

– Izuzetno sam ponosan na novitet koji smo uveli, a to je da kao Grad podržavamo mala preduzeća, umjesto da to dajemo velikim kompanijama koje imaju višemilionski kapital. Za male preduzetnike ovi iznosi su značajni i mogu biti prekretnica u poslovnom smislu – rekao je Stanivuković.

Gradski menadžer Boja Kresojević istakao je da je Banja Luka preduzetnički grad, koji bilježi do sada najveću stopu rasta preduteništva, ali i broja novih preduzetnika.

– U prve dvije godine zabilježen je do sada najveći broj novih preduzetnika- 889, što je veći broj u odnosu na prethodna dva mandata. Iako je ovo za nas veliko ohrabrenje, istovremeno je i velika odgovornost za Grad, koji će nastaviti da bude podrška preduzetnicima i nastojati da u što većoj mjeri olakša poslovanje preduzetnika na teritoriji grada – istakao je on.

Dodao je da će Grad nastaviti i sa aktivnostima koje imaju za cilj da privredu u Banjoj Luci naprave konkurentnijom, što je posebno vidljivo kroz liniju subvencija namijenjenih za podršku poroduktivnosti i izvozu, jer, kako je kazao, bez izoza nema dodane nove vrijednosti u zemlji.

– Druga linija odnosi se na podršku zanatlijama i malim preduzetnicima. Grad Banja Luka kroz subvencije u iznosu od 1,5 miliona nastoji podržati male preduzetnike, što ranije nije bila praksa. Smatramo da upravo jačanjem malih preduzeća možemo značajno poboljšati našu konkurentnost i u tome ćemo istrajati – zaključio je Kresojević.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj Aleksandra Simić istakla je da ovogodišnji program subvencija obilježio veliki odziv poslovnih subjekata.

 – Imamo zanačajan broj sugrađana koji su se opredijelili da se osamostale i pokrenu sopstveni biznis, ali i ostalih poslovnih subjekata koji već duže obavljaju svoju djelatnost u Banjoj Luci. U odnosu na prošlu godinu kada smo imali 171 prijavu, ove godine imali su 120 prijava više – rekla je Simićeva.

Kako je istakla, iako je ovo bio izazovan zadatak, gradska administracija je dala sve od sebe da svima da vjetar u leđa da započnu svoj posao, te dodala da će danas biti dodijeljene  subvencije za 60 aplikanata.

 -Inače, biće dodijeljene subvencije samostalnim preduzetnicima koji imaju do 5 zaposlenih a maksimalan iznos koji se mogao dodjeliti od strane grada iznosi 10.000 KM, dok je po osnovi linije subvencija za povećanje produktivnosti i podrške izvozu maksimalan iznos 30.000 KM – kazala je Aleksandra Simić, te dodala da je plan da do sredine oktobra budu dodijeljene i subvencije za samozapošljavanje.

Jedna od aplikanata je i Radmila Poulsen čije preduzeća „Euroznak“ se bavi metalnom proizvodnjom. Ona je ovom prilikom pohvalila koncept i program dodjele subvencija koje dodjeljuje Grad, te zahvalila gradskoj administraciji na podsticaju koji su dobili.

– Nakon izazova sa rastom cijena na tržištu i teškog perioda korone metalni sektor je pretprio značajna opterećenja, a dosadašnji javni pozivi imali su komplikovanije i teže dostižne procedure. Ipak ovoga puta smo dobili priliku da apliciramo što će nam značiti za nabavku opreme neophodne da zadovoljimo zahtjevno evropsko tržište. Zbog toga je ovaj podsticaj od izuzetnog značaj za naše poslovanje– istakla je ona.

Preduzetnica Vanja Ćutković iz firme „Ivateks“ zahvalila je Gradu subvenciji, te tom prilikom istakla da će im ovo pomoći da obnove mašine u proizvodnji kućnog i hotelskog tekstilnog

About Author

Visits: 2