dodik-sjart

Više od 20 poljoprivrednika iz Republike Srpske danas su u Banjaluci, u prisustvu predsjednika Srpske Milorada Dodika i ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta, preuzeli poljoprivredne mašine iz prvog kontingenta u okviru projekta podrške koji finansira mađarska Vlada.

Podjeli mašina, opreme i alata prisustvovali su, između ostalih, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić, Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić.

Dodik se zahvalio se ministru spoljnih poslova Mađarske Peteru Sijartu, Vladi Mađarske, kao i premijeru Viktoru Orbanu, na pomoću koju su uputili Republici Srpskoj.

– Želim da vam se zahvalim. Mogli ste na mnoga mjesta da uputite pomoć, ali ste pomogli nama. Ovo je uspjeh u teškoj godini za poljoprivredu – rekao je Dodik.
Zapadni Balkan treba i mora živjeti u miru i bezbjednosti, istakao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u Banjaluci tokom dodjela prvog kontingenta poljoprivrednih mašina, opreme i alata, nabavljenih u okviru projekta podrške poljoprivrednicima u Republici Srpskoj, koji finansira mađarska Vlada.
Sijarto je naglasio da Mađarska tome doprinosi privrednim razvojem i programom za podršku poljoprivrednih proizvoda.

– U prvom krugu vrijednosti su četiri milijardi forinti, a 6,5 milijardi forinti za obnovu mehanizacije. To znači da će se razvijati poljoprivreda Republike Srpske, a mađarske firme imaju otvorenije tržište – rekao je Sijarto.

Svečanoj podjeli ispred Poljoprivrednog fakulteta u banjalučkom kampusu prisustvovali su i predstavinci akademske zajednice i privrede Republike Srpske.
Iz te fondacije su naveli da su ugovore o finansijskoj podršci za nabavku poljoprivredne mehanizacije po osnovu odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za Javni poziv “BTP-22” potpisala 653 poljoprivredna proizvođača za ukupni iznos subvencija koji finansira Vlada Mađarske veći od devet miliona evra.

Najveći dio od 1.200 mašina koje se nabavljaju u okviru ovog programa biće isporučen u julu, avgustu i septembru.

Iz “Progresusa” podsjećaju da je odluka o dodjeli bespovratnih sredstava poljoprivrednicima donesena 12. aprila, kada je i objavljena na internet stranici Fondacije.

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje otvoren je 1. septembra, a zatvoren 4. novembra 2022. godine.

 

About Author

Hits: 7

Leave a Reply

%d