festival-cvijecaFoto: SrpskaCafe

Otvaranjem Festivala cvijeća u Parku „Petar Kočić“ započela je proljećna bajka u Banjaluci.

Park „Petar Kočić“ postao je prava cvjetna oaza, puna prekrasnog cvijeća, ukrasnih sadnica i cvjetnih aranžmana, a na ovogodišnjoj manifestaciji izložbeno-prodajnog karaktera učestvuje 30 izlagača. Festival traje do nedjelje 14. aprila.

Povodom otvaranja održan je i prigodan prateći program, koji su priredile balerine Prve baletske škole i učenici Umjetničke škole „Vlado Milošević“, a otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanovuković, koji se zahvalio svim izlagačima koji su dali svoj doprinos ovom jedinstvenom događaju, te dodao da je otvaranje Festivala uvertira u „Banjalučko proljeće“.

Nekako s proljeća sve se budi, naš grad prepun je lijepih manifestacija, a Festival cvijeća prilika je da svi uživamo u predivnim dekoracijama i različitim vrstama bilja. Banja Luka u proljeće počinje da blista i da dobija svoj puni sjaj, jer već je poznato da ljeto je za more, planina za zimu, a proljeće je godišnje doba stvoreno za Banju Luku. Naša ideja je da naš grad uređujemo i uljepšavamo, ali istovremeno i da našim izlagačima damo šansu da afirmišu i promovišu svoje proizvode  – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, u predstojećem periodu očekuje nas veliki broj sjajnih manifestacija, a u toku su i pripreme za proslavu Dana grada, ali i za već dobro poznate manifestacije poput Banjalučkog karnevala, TrotoArta.

Gradonačelnik je iskoristio priliku da se zahvali učenicima Umjetničke škole „Vlado Milošević“ te balerinama Prve baletske škole na predivnom programu kojim su dodatno oplemenili i uljepšali ovaj događaj. Takođe, Stanivuković je pozvao sve sugrađane da posjete Festival cvijeća i uživaju u proljećnoj čaroliji.

Savjetnica gradonačelnika Milada Šukalo kazala je da je Festival cvijeća, koji se tradiocionalno održava u Parku „Petar Kočić“ i ove godine pored velikog broja posjetilaca okupio i preko 30 izlagača.

Pored privrednog značaja ove manifestacije, kroz koju dajemo mogućnost malim preduzetnicima da promovišu i plasiraju svoje proizvode, ova manifestacija značajna je u edukativnom smislu, jer djeca predškolskog i školskog uzrasta imaju priliku da nauče o različitim biljnim vrstama. Osim toga kroz ovu manifestaciju mi nastavljamo da promovišemo Banju Luku kao atraktivnu turističku destinaciju posebno u proljeće – istakla je Šukalova.

Dodala je da je fokus ovogodišnje promocije na tulipanu koji nosi ime Banja Luka.

– Sve ovo što spremamo zapravo je veoma dobra promocija nečeg što smo u prošlosti katkad zapostavljali, a to je naš cvijet –tulipan „Banja Luka“ . S tim u vezi, odlučili smo da se ove godine sve naše aktivnosti i manifestacije u okviru „Banjalučkog proljeća“ odvijaju pod sloganom „Banjaluko, cvijete moj“  – naglasila je ona.

Šukalova je iskoristila priliku te pozvala sve naše sugrađane da posjete Festival cvijeća, te da uživaju u prekrasnom ambijentu, ali i da priliku iskoriste da kupe neki lijep cvijet za svoj vrt. Osim toga ona je sugrađane pozvala i da se pridruže velikoj akciji „Čisto lice grada“, naglasivši da se aktivno radi na uređenju grada i svih naselja, a sve kako bismo u što ljepšem okeruženju dočekali lijepe sunčane dane.

Koordinator za hortikulturu u Gradskoj upravi Sanja Mataruga istakla je da je Grad i ove godine proizvođačima cvijeća i ukrasnog bilja, ali i ljubiteljima hortikulture omogućio da prezentuju svoju ponudu.

– Imamo priliku da vidimo različite vrste drvenastih biljaka, dekorativnog i ljekovitog bilja, ali i različite vrste saksijskog i rezanog cvijeća. Osim toga tu su i izlagači brojnih neobičnih biljnih vrsta poput egozotičnih biljaka. Svakako tu si i biljke mesožderke – kazala je Mataruga.

Jedna od izlagača na ovogodišnjem Festivalu je i Jelena Grab. Istakla je da je ovo predivna manifestacija jer i mali proizvođači imaju priliku da predstave svoje proizvode.

About Author

Views: 0