Most preko rijeke Široke u naselju Derviši, pušten je u funkciju. Nekadašnje usko grlo na putu koji povezuje Laktaše i Banjaluku postalo je prošlost.

Mještani nam rekoše da im je ovo bio veoma važan komunalni problem koji je evo sada konačno riješen.

– Prije svega želim da se zahvalim gradonačelniku koji je omogučio da se ovo danas dogodi. Ovo je nama poklon za Novu godinu, za Božić. Ovaj mostgovori više od hiljadu riječi, ja nemam riječi da se zahvalim Drašku, kabinetu grada Banjaluka, hvala Vam što ste omogućili malim učenicima da sada mogu normalno prelaziti preko mosta, vizačima da mogu normalno voziti, i da se zahvalim svim mještanima koji su danas došli ovdje – kazala je mještanin Ljubica Bojić.

– Da budem iskren, od srca se zahvaljujem gradonačelniku i svima koji su ovo napravili, jer je ovo stvarno kod nas bio veliki problem, ni djeca nisu mogla da prođu ovdje pješice, ovo sada je izvanredno ja sam prezadovoljan, član sam i Savjeta Mjesne zajednice i drago mi je što je ovo završeno – kaže  Radoslav Vuleta.

Prve komšije kažu uglavnom zadovoljni što je most konačno gotov, nadajući se da će ulice koje su sve vrijeme bile alternativa, sada biti obnovljene, te da će se poraditi na još nekim detaljima da bi sve bilo, kako kažu, onako kako bi trebalo biti.

– U jednoj stvari mogu reći da sam zadovoljan, u drugoj ima tu još nedostataka koje tu treba otkloniti. Ima tu sve i pješački prelaz i biciklistička traka, jedino ovaj prilaz prvoj kući ovdje i silaz sa biciklističke trake, to bi trebalo riješiti kažu mještani.

Ovaj most bio je neophodan i mališanima, pogotovo svima koji svakodnevno upravo preko ovog mosta idu u školu. Njima je čini se bio i najvažniji, jer onaj stari je bio baš nebezbjedan za đake.

-Ja sam sretna, što konačno imamo normalni most. Kada sam bila mala nisam smjela preko njega ni preći, jer sam se plažila da ću upasti u kanal. A sada mogu preći sa biciklom, trotinetom, autom, ne brinem se, kaže
Katarina Bojić učenica četvrtog razreda.

Izgradnja ovog mosta bila jedan od prioriteta građana ovog dijela grada – kaže banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković.

Sada je kaže, nakon dugog niza godina omogućena kvalitetnija saobraćajna komunikaciju u tom dijelu Banjaluke.

– Jedan važan most, još jedanu nizu mostova koje smo završili – uz most u Motikama, mišinom Hanu, most u Česmi koji je preko 50 odsto završen, a sada evo i most u Dervišima koji će mnogo značiti za Banju Luku i ovaj dio grada. Prijašnji most je bio usko grlo, sa dvije trake, bez trotoara i kao takav nije bio bezbijedan. Bilo je važno da se odlučimo na ovaj korak, uložili smo reko pola miliona KM – kazao je banjalučki gradonačelnik.

Izgradnjom novog mosta preko rijeke Široka povećana je bezbjednost za pješake i bicikliste, a umjesto dosadašnjeg, starog, dotrajalog i uskog mosta, sagrađen je jedan savremeni most, koji odgovara važnosti ovog puta, tvrdi gradski menadžer Bojan Kresojević.

-Zaista za kraj 2023. godine, koja je za Banju Luku bila uspješna po brojnim ifrastruktrunim projektima, danas se nalazimo u Dervišima gdje imamo zadovoljstvo da otvorimo ovaj most, za mještane koji žive ovdje ali i u drugim mjesnim zajedicima. Sve ovo će doprinijeti većoj bezbijednosti, te upotpuniti sliku grada koja se desila u saobraćajnoj revoluciji, ali i u investicijama u poljednjih 15 godina. Radimo trotoar prema Zalužanima, pružne prelaze. Nakons svih izazova najveće zadovoljstvo je doći među građane – kazao je Kresojević.

Podsjećamo, novi most je raspona oko 13 metara, sa dvije saobraćajne trake i dvostranom pješačkom i biciklističkom stazom, ukupne širine oko 14 metara, a vrijednost radova iznosila je oko pola miliona KM.

About Author

Visits: 3